КАКО ЋЕМО СЕ БОРИТИ СА ВРУЋИНОМ 2050: На последњој седници Скупштине града одборници расправљали и о програму енергетске ефикасности

Г. Новаковић

14. 03. 2021. у 08:51

У ПРЕСТОНИЦИ би до 2050. године микроклима могла да буде као сада у америчкој држави Тексас. Имајући у виду климатске промене које постају све израженије. У најтоплијим месецима, средња годишња температура могла би да се повећа за чак осам степени Целзијуса, а незаустављива урбанизација само је један од чинилаца тог процеса.

КАКО ЋЕМО СЕ БОРИТИ СА ВРУЋИНОМ 2050: На последњој седници Скупштине града одборници расправљали и о програму енергетске ефикасности

Прелазак на наплату грејања по потрошњи вишеструко користан

Ова реч научника обухваћена је предлогом Програма енергетске ефикасности за период од 2021. до 2023. године, који се нашао пред одборницима Скупштине града на седници одржаној пре два дана. Реч је о планском документу који је посвећен избору и дефинисању оптималних мера којима ће се остварити задати циљ уштеде енергије. Програм обухвата објекте јавне намене, јавна комунална предузећа, јавна предузећа, и друге објекте за које јединица локалне самоуправе сноси трошкове потрошње енергије.

Како стоји у Програму, наша земља једна је од оних за коју се сматра да ће бити погођена климатским променама, уколико се не предузму потребне мере.

- Због високог нивоа урбанизације, раста удела изграђених површина, емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и све већих површина непропусних подлога, климатске промене постају све уочљивије и за обичне грађане, утичући на квалитет живота - пише у документу. - Процене научника су да би се до 2050. године град Београд могао суочити са повећањима средњих годишњих температура за око четири степена Целзијуса, а у најтоплијим месецима до чак осам степени. То значи да би Београд могао да има климу сличну оној какву данас има подручје Тексаса.

Рехабилитација постојећег стамбеног и пословног простора, објеката у јавном и приватном власништву, отвара простор за знатно смањење финалне потрошње енергије, стоји у поменутом програму. Ослобађају се капацитети система даљинског грејања и гасификације за прикључење нових корисника, и отвара се тржиште енергетских и грађевинских услуга вредно неколико милијарди евра. Додатни потенцијал за унапређење енергетске ефикасности пружа и систем јавног осветљења у рубним градским општинама.

Као један од примера јавног комуналног предузећа, у ком постоји простор за смањење потребних количина и имплементацију ефикаснијих и економичнијих система, јесу "Београдске електране".

- Постоји велики потенцијал за уштеде у случају преласка на наплату по потрошњи, уместо садашњег паушалног система наплате. Међутим, проблем представља удео енергетски неефикасних стамбених објеката, који би у том случају добио увећане рачуне у односу на постојећи систем наплате по квадрату грејне површине - пише у Програму.

РАВНОМЕРНА ШТЕДЊА

АНАЛИЗА постојећег енергетског стања показала је да на нивоу целог града мере за уштеду треба да буду равномерне. Међутим, однос потрошње врсте енергије варира по секторима. Тако је сектор јавних установа доминантан потрошач грејања, док је сектор комуналних предузећа потрошач струје. Сектор јавног превоза је потрошач горива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)