ПОЛЕН ДРВЕЋА ПОЧЕО ДА ГУШИ: Биљке већ увелико цветају

А. ВОЈИНОВИЋ

13. 03. 2021. у 17:46

ТЕМПЕРАТУРЕ последњих неколико дана не показују да нам се пролеће ближи, али процветали пупољци на дрвећу широм града говоре другачије и најављују лепо време, али и нову сезону алергија.

ПОЛЕН ДРВЕЋА ПОЧЕО ДА ГУШИ: Биљке већ увелико цветају

Фото З. Јовановић

Грађани који сваке године муку муче са алергеним поленом овај период године дочекују са зебњом, а како кажу надлежни, полен дрвећа је увелико кренуо да се шири престоничким ваздухом и да "гуши" грађане.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, тренутно цветају различите врсте дрвећа - тиса, чемпрес, који су нешто мало преко границе нормале, затим, јавор, врба, брест, леска...

- Дрвеће увелико цвета, али оно иначе нема толико велики алергени потенцијал. Међутим, полен брезе је ипак најјачи алерген за који очекујемо да ће кренути да цвета у наредних неколико дана - каже, за "Новости", Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

- Концентрација овог полена је најзаступљенија у марту и почетком априла. Зато ми увек упозоравамо људе који имају алергију на полен брезе да се на време припреме и узму прописану терапију.

АЛЕРГИЈА НИЈЕ КОВИД

КАД грађанима процурим нос и осете пецкање у грлу, одмах помисле да је у питању корона. Међутим, главна разлика између алергије на полен и ковида 19 јесте што код алергија нема високе температуре, истичу из Агенције за заштиту животне средине.

Према речима наше саговорнице, ниске температуре ваздуха умеју да успоре цветање дрвећа, па алергични лакше дишу. Али са порастом дневних температура, нарочито јутарњих количина полена се повећава.

- Вредности полена су ујутру највише. Тада је препорука за алергичне да уколико могу, у то време не излазе напоље - наводи Мирјана.

- Осим тога, после боравка на отвореном треба да промене гардеробу, да не суше веш напољу, да претежно буду у климатизованим просторијама и да редовно узимају терапију.

Подаци о концентрацији алергеног полена у ваздуху налазе се на званичном сајту Агенције за заштиту животне средине, а мерења су почела првих дана фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)