ТРАМВАЈИ ТИШИ, ПУТНИКА МАЛО: Како је изгледало успостављање пуног јавног саобраћаја од Рузвелтове до Калемегдана после скоро две године

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

09. 03. 2021. у 06:47

ТРАМВАЈИ 2, 5, 10 поново су на градским улицама, а аутобуси 24, 26 и 79 на старој траси. Дорћолци су, после скоро две године, дочекали да јавни превоз поново саобраћа Душановом, Џорџа Вашонгтона, 27. марта и Улицом краљице Марије.

ТРАМВАЈИ ТИШИ,  ПУТНИКА МАЛО: Како је изгледало успостављање пуног јавног саобраћаја од Рузвелтове до Калемегдана после скоро две године

Фото Н. Скендерија

Иако је у петак касно поподне из Града најављено да ће трамваји и аутобуси од понедељка ујутру овуда пролазити, много је Београђана који су се изненадили када су угледали трамваје како пролазе. Пешачењу је напокон дошао крај, па задовољство нису крили "улетајући" у возила јавног превоза.

Необавештени су били и возачи, јер је често неко од њих остављао аутомобил на шинама. Током преподнева неколико возила ЈП "Паркинг сервиса" дежурало је дуж ових улица, како би померило оне који су се непрописно паркирали или оставили аутомобиле близу шина тако да возило ГСП не може да прође.

Измене на линијама 15, 18 И 78

ТОКОМ извођења радова на изградњи кишне канализационе мреже у Улици Теодора Херцла у Земуну, од сутра до 22. априла мења се траса линија 15, 18 и 78. Линија 15 саобраћаће у оба смера Вртларском, Сенским тргом, Угриновачком, Горњоградском, Првомајском и даље редовно. Возила 18 и 78 возиће улицама Тошин бунар, Сенски трг, Угриновачка, Горњоградска, Првомајска и даље редовно.

Да није само необавештеност у питању, већ бахатост, потврђују возачи-трамваја.

- Сваки час неко паркира на шинама, "паук" је имао од јутрос посла - каже возач на линији 2.

- И путника је мало у возилима, не знају да трамваји саобраћају. Сада, у односу на пре реконструкције, возила клизе. Не чује се оно брундање, вожња је много тиша. Да ли ћемо добити на убрзању, још не знам, пошто се стално неко паркира или напушта паркинг место.

Да ли специјална подлога која је постављена око шина како би се смањило звучно загађење и спречило подрхтавање вишеспратница има ефекта, процениће станари наредних дана.

Фото Н. Скендерија

Обнова такозваног Зеленог булевара, односно ове четири улице, почела је у јуну 2019. године, а план је био да буде завршена до новембра те године. Неимари су онда наишли на многобројне проблеме, попут неуцртаних инсталација, што их је омело. Било је ту и нерада, јер је извођач радова раднике често премештао на другу "хитнију" локацију. Пандемија вируса корона додатно је успорила посао и "оправдала" кашњење. Иако су трамваји пуштени у саобраћај, тротоари дуж Улице цара Душана још нису у потпуности готови. На појединим местима шахтови су отворени, коцке нису постављене, паркинг-места још нису исцртана. Сквер код Палмотићеве и Џорџа Вашингтона се тренутно поплочава, док део код Далматинске и Милана Кашанина тек треба да се доврши.

АНКЕТА

Мирјана Јовановић (73),

ПЕНЗИОНЕРКА

- Једва смо чекали да превоз проради. Мени са штапом две године без трамваја било је паклено. Стара сам да толико пешачим. Последњих годину дана више сам провела у селу, него овде у стану, јер нисам смела на улицу да изађем док тротоари нису завршени.

Иванка Шребел (67),
ПЕНЗИОНЕРКА

- Колико нам је трамвај значио схватили смо тек када су их укинули пре две године. Живим на Звездари, али сам на Дорћолу раније становала, овде су ми пријатељи, фризер. Зато линије 5 и 79 најчешће користим, а без њих... Напешачила сам се у протекле две године.

Тамара Тошевски (26),

КУВАРИЦА

- Пресрећна сам што више не морам да пешачим да бих стигла до првих станица градског превоза. Док је реконструкција трајала, често сам морала и такси да користим како не бих каснила на посао. Чини ми се да сада возила праве мању буку, па ће бити боље за спавање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)