ИЗЛОЖЕНА "ДУБОЧАЈСКА ЗБИРКА": Пред посетиоцима Центра за културу Гроцка поставка после двадесет година

Ј. ДИНЧИЋ

06. 03. 2021. у 06:47

У ОКВИРУ јединствене амбијенталне целине Центра за културу Гроцка пронађено је место за чак два легата - Илије Гарашанина и др Александра Костића, у којој је после 20 година могуће видети чувену "Дубочајску збирку".

ИЗЛОЖЕНА ДУБОЧАЈСКА ЗБИРКА: Пред посетиоцима Центра за културу Гроцка поставка после двадесет година

Део поставке у легату Др Александра Костића

Реч је о археолошким открићима и палеонтолошким материјалима пронађеним у Дубочају, тридесетих година прошлог века. Материјалне доказе и сведочанства о првим цивилизацијама и дугом трајању на овим просторима открио је сам Костић, којем је легат посвећен.

Залагањем Центра за културу и Општине Гроцка, уз свесрдну подршку Музеја града Београда, драгоцени Костићев легат грађани могу обићи сваког радног дана у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Грочанској чаршији.

- Костић је био један од оснивача Медицинског факултета, оснивач Ветеринарског и Фармацеутског факултета, као и Института за хистологију и ембриологију, који по њему носи име, затим је основао Београдски фото-клуб, Удружење крематиста "Огањ" - објашњава за "Новости" Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка. - На Медицинском факултету, где је три пута за редом биран за декана, основао је и Терминолошки семинар и Фото-лабораторију.

- Збирка у Легату др Александра Костића је заиста изузетно богата, како археолошким, тако и личним предметима др Костића, као што је чувени просопоморфни поклопац, и у целости очуване неолитске удице од кости - додаје наша саговорница. - Имамо и изванредно занимљиве и разноврсне римске налазе из античке виле рустике и некрополе, од мозаика до накита.

САНДУК ИЗ РАТА

ОД личних предмета др Костића изложен је дрвени сандук који је чувени доктор носио преко Албаније и уз себе током читавог Првог светског рата. У њему је чувао своје медицинске списе, од којих је касније настао чувени Медицински речник, камен темељац медицинских наука у нашој земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)