ОД ИНСПЕКЦИЈЕ 11 ПУТА ЈАЧИ ? Фрапантан пример бахатости инвеститора у Улици Ђорђа Кратовца 22 на Лекином брду, надлежни немоћни

М. СТАНОЈКОВИЋ

05. 03. 2021. у 07:52

УПОРНОСТ инвеститора и немоћ надлежних да га зауставе резултирали су да убрзано на адреси Ђорђа Кратовца 22 на Лекином брду, вождовачком насељу углавном са породичним кућама, никне зграда са приземљем, четири спрата и повученим спратом.

ОД ИНСПЕКЦИЈЕ 11 ПУТА ЈАЧИ ? Фрапантан пример бахатости инвеститора у Улици Ђорђа Кратовца 22 на Лекином брду, надлежни немоћни

Посао је започет 9. септембра прошле године / Фото Н. Скендерија

Упркос томе што је, како комшије кажу, инспекција затварала градилиште 11 пута, новоградња још иде у висину. Зидање је, тврде суседи, започето без грађевинске дозволе, али ју је инвеститор, наводно, у међувремену прибавио и то за градњу до три етаже. Спратност је, тврде на Лекином брду, накнадно пробијена.

Према речима житеља Улице Ђорђа Кратовца, њихове прве комшије одлучиле су да свој плац уступе инвеститору. Од 9. септембра прошле године, када су започети радови, до данас, када се објекат у изградњи буквално прилепио уз околне објекте, у сталном су контакту са инспекцијом, чија је трака о затварању градилишта и у среду, као и у претходним случајевима, како сведоче, завршила у оближњем контејнеру.

- После завршених радова на рушењу старог објекта, радова на ископу, радова на гаражи и после завршених темеља, кидању црвене траке о затварању градилишта, надлежни су радове обустављали од 20. октобра до 10. децембра - каже за "Новости" Бојана Дикић, која станује поред објекта у изградњи. - Новоградња је статички нестабилна и угрожава суседне објекте, јер није довољно укопана, а нису урађени ни потпорни зидови. Прешли су и дозвољену спратност дату грађевинском дозволом за три етаже. Индекс заузетости је 100 одсто.

Репортери "Новости" у четвртак на поменутој адреси нису затекли мајсторе, а инспекцијске траке није било. Табле са подацима о инвеститору, извођачу радова, пројекту - нема. Да би се уочило да су зидине нове грађевине пробиле такозвани индекс заузетости парцеле, није потребна превелика стручна процена, јер је све јасно и оку лаика. Нови објекат прилепљен је уз ограду суседне куће.

- Уништили су нам ограду, јер су се наслонили на њу - причају станари породичне куће у Ђорђа Кратовца 24. - Тенда нам је уништена од бетона са градилишта, сунца више немамо, јер нам је зграда заклонила светлост. Свим надлежнима смо се обраћали кад се радило на темељу, а ево сада је изграђено четири спрата и повучени спрат и остављено простора да се још зида.

На питања која су "Новости" упутиле Општини Вождовац и Градском секретаријату за инспекцијске послове у вези са овом градњом, одговоре до закључења овог броја нисмо добили.

МАЛТЕР БАЦАЈУ У СУСЕДНО ДВОРИШТЕ

ПОСЛЕДЊИ пут стнараи зграда и кућа у Ђорђа Кратовца у вези са градњом у њиховом комшилуку надлежнима су се обратили 3. марта.

- Приметили смо да је на градилишту постављена инспекцијска црвена трака. Већ око 13 сати истог дана, радници у друштву шефа градилишта су се појавили и бахато уклонили траку. Наставили су зацртане радове за тај дан. Отпад су бацили у суседно двориште уз вређање власника - навели су у допису.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

KiMi

13.04.2021. 15:46

pa po Lekinom Brdu baš divljaju raznorazni ''investitori'' u poslednje vreme...eno I u rada Neimara I ulici iznad sve zgrade po 7-8 etaža idu... Ne znam ko odobrava sve to... Neka novinari prate ovaj slučaj, baš me zanima kako će se okončati..! Ovo ako prodje bez rušenja će pokazati koliko je ova vlast sposobna..!