ГРАЂАНИ ОДБРАНИЛИ ПОЉАНУ У БОРИЋИМА: Општина Раковица неће да бетонира на делу Петловог брда

Г. НОВАКОВИЋ

04. 03. 2021. у 06:47

СТАНАРИ Петловог брда, окупљени око Удружења грађана "Битка за Кошутњак" успели су да сачувају Бориће!

ГРАЂАНИ ОДБРАНИЛИ  ПОЉАНУ У БОРИЋИМА: Општина Раковица неће да бетонира на делу Петловог брда

Фото Архива

Иако се противила, Општина Раковица пристала је да повуче своју иницијативу, па ће ницање бетонског игралишта на зеленој површини локалног парка бити стопирано. Тако ће извођач радова пољану вратити у првобитно стање, што је својеврсни преседан.

Како нам је рекао Дејан Ј. из поменутог удружења, ова победа још је слађа, јер ће сада они одлучивати о свему. Осим што је извођач радова у старту признао грешку и пристао да бетон разбије, имају намеру да изађу у сусрет грађанима и уреде Бориће како они желе.

- Та пољана мора да остане нетакнута. Овде су генерације деце одрастале играјући фудбал, дружећи се. Справе од природног материјала могу да се поставе на различита места у хладовини широм Борића. Општина више нема никакве везе са парком. Имамо већину која је потребна, тако да ћемо надлежнима само достављати одлуке које ћемо доносити на нивоу насеља. Све ће бити у интересу грађана - каже наш саговорник.

КЛУПЕ ОД НЕКАДАШЊИХ СТАБАЛА

КАДА је због изградње петље "Петлово брдо", у оквиру радова на делу обилазнице око Београда, парк Борићи остао без 160 стабала, станари су имали жељу да од посечених стабала направе макар клупе за одмор. Међутим, то није прихваћено.

- Гледали смо како стабла постају прах и пепео пред нашим очима. Ми смо то дрвеће телима бранили - присећа се Дејан Ј.

Из Општине Раковица потврдили су нам да ће од инвеститора ЈП "Путеви Србије" тражити обуставу бетонирања дела терена у Борићима и да се уклони све што је досад постављено. Како кажу, не желе да планирано дечје игралиште изазове поделе и узнемирење међу грађанима.

ПРИЗНАЊЕ Извођач радова ће изаћи у сусрет грађанима, Фото Архива

- Дечје игралиште у близини Улице Ђује и Драгољуба у такозваним Борићима грађено је на молбу грађана Петловог брда - наводе из Општине.

- Примили смо велики број захтева становника овог насеља који су тражили изградњу парка, дечјег игралишта, спортског терена или неке друге уређене јавне површине. Изградња овог игралишта изазвала је протест броја грађана, који су опструирали радове и захтевали да се локација врати у пређашње стање.

Из Раковице обећавају да ће тражити да се у Борићима засади нова трава и уколико је могуће, да се постави мобилијар који неће нарушавати досадашњи изглед парка и који неће захтевати бетонске радове на терену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)