ГУЖВЕ ИСПРЕД БЕОГРАДСКИХ КОВИД АМБУЛАНТИ: На Вождовцу 420 прегледа у дану (ФОТО)

Танјуг

03. 03. 2021. у 15:41

ГУЖВЕ ИСПРЕД БЕОГРАДСКИХ КОВИД АМБУЛАНТИ: На Вождовцу 420 прегледа у дану (ФОТО)

Фото: И.М.

ПОНОВО су гужве испред ковид амбуланти у Београду у којима је за последња 24 сата обављено 4.200 прегледа, од тога 2.600 првих прегледа.

На преглед се чека и по неколико сати, иако су домови здравља максимално појачали здравствене екипе које раде са пацијентима.

Међутим, прилив пацијената са симптомима на ковид 19 је толики да је немогуће све збринути за кратко време.

У две ковид амбуланте које дежурају ноћу у Улици Чарлија Чаплина 18 на Палилули, а друга у Улици цара Душана 176 у Земуну прегледано је 210 пацијената.

Гордану Радовановић смо затекли данас испред ковид амбуланте на Вождовцу, а на преглед је чекала око четири сата.

- Код лекара сам брзо завршила. Јутрос сам вадила крв и све је у границама нормале - прича Гордана за Танјуг.

У ковид амбуланту се јавила због повишене температуре. Имала је у новембру прошле године корону, па је уплашена да се случајно болест "није вратила".

Др Ана Јеремић која ради у ковид амбуланти у Улици војводе Степе на Вождовцу каже да се последњих неколико дана повећао број првих, али и контролних прегледа.

- Током јучерашњег дана у две ковид амбуланте на Вождовцу (Шумице и Војводе Степе) прегледано је укупно 420 људи, од тога је 180 првих предгледа, а остали су пацијенти који се лече и долазе на контролу - каже Јеремић за Танјуг.

Додаје да се не упућују сви пацијенти који дођу на преглед на тестирање, да је од оних који су се јуче јавили на преглед код 25 пацијената урађено ПЦР тестирање, а код око 160 брзи антигенски тест. Од свих тестираних 85 пацијената је позитивно.

- Увек кажемо пацијентима да негативан тест не значи да вирус није присутан. Некада се пожури са тестирањем, пацијенти дођу раније, врше притисак на лекара да се одмах уради тест, а треба сачекати. Често се дешава да први тест буде негативан, а када поновимо резултате кроз пар дана покаже се права клиничка слика и позитивност на корону - појаснила је она.

Ковид амбуланта у Улици војводе Степе ради од 9 до 17 сати, али лекари остају и дуже да би прегледали све пацијенте. Ту раде три лекара, док је у амбуланти у Шумицама шест лекара у смени због великог притиска пацијената, и од сутра најављују да ће додатно појачати екипе.

- Чека се, заиста се чека, јер је велики број људи који долазе. Ми често и не направимо паузу када почнемо да радимо, а не излазимо из скафандера док не завршимо све пацијенте. Пацијенти у овом објекту обављају прегледе, а додатне рентгенске снимке плућа и анализе раде у другом објекту где нам је нови дигитални апарат - наводи Јеремић.

Истиче да и то доприноси да се ствара гуужва, али да се дом здравља максимално организовао и да су сви капацитети стављени на располагање суграђанима.

- Пацијенти имају наше службене бројеве телефона и са њима се чујемо и ван радног времена. Трудимо се да изађемо у сусрет свима и да сви буду прегледани и тестирани - каже она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)