ПРЕДАВАЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Чудесна судбина Јелисавете Начић

Ј.Д.

03. 03. 2021. у 15:04

ПРЕДАВАЊЕ У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ: Чудесна судбина Јелисавете Начић

Фото приватна архива

У ГАЛЕРИЈСКОМ простору Ранчићеве куће у понедељак са почетком од 19 часова биће одржано онлајн предавање под називом "Чудесна судбина Јелисавете Начић".

Осмомартовска епизода биће посвећена једној од најодважнијих жена наше историје, првој у генерацији студената која је уписала и завршила архитектуру на београдској Великој школи. Гледаоци ће предавање моћи да прате и путем линка на фејсбук страници Центра за културу Гроцка.

Јелисавета Начић је пре једног века пројектовала неке од симбола Београда, крај којих свакодневно пролазимо: оставила је Београду прву модерну школу, прве стамбене зграде на Балкану, први Институт за туберкулозу у Србији, уређивала је Kалемегдан и Теразије као главни градски архитекта, први кога је Београд имао, пројектовала је цркве што жене никада до тада нису радиле.

Реч је о првој жени која се запослила у државној служби иако није служила војни рок, што је био услов, али и жени која је својим радом, индивидуалношћу и интегритетом била трн у оку патријархалној српској средини с краја 19. и почетка 20. века... Љубав свог живота упознала је у логору у Првом светском рату, и на тако страшном месту родила девојчицу.

Београдска чаршија није гледала благонаклоно на љубав Српкиње и Албанца, иако су Луку Лукаја звали „Албанац који је волео Србе". Волели су се до краја живота, али су их корени и у смрти раздвајали - она је сахрањена на православном, он на католичком гробљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)