ОБНОВА И КЕЈА ОСЛОБОЂЕЊА: Машине и на Земунском шеталишту, од Стевана Марковића до обалоутврде

С. Б. М.

03. 03. 2021. у 06:47

ОБНОВА И КЕЈА  ОСЛОБОЂЕЊА: Машине и на Земунском шеталишту, од Стевана Марковића до обалоутврде

Фото приватна архива

СЕКРЕТАРИЈАТ за инвстиције чека грађевинску дозволу за реконструкцију Кеја ослобођења, од Улице Ставана Марковића до обалоутврде.

Пројекат за извођење је скоро готов и требало би да буде расписан тендер за извођача радова. То значи да би ускоро, пре почетка лета, машине већ могле да заузму овај део старог Земуна.

Према речим Секретара за инвестиције Луке Петровића, радиће се нова кишна канализација, али и фекална канализација. На једном делу је и нема, тачније у задњем делу улице, па ће је сада становници тог дела добити. Ту се гради и колектор фекалне канализације.

ИНВЕСТИЦИЈА Санираће простор дугачак 1.069 метара, Фото приватна архива

- Мењају се водоводне цеви, а стављамо и нову расвету целом дужином улице. Свуда се стављају камене коцке, мења се коловозна контрукција, сређују тротоари. Део од Петра Марковића до Стевана Марковића биће урађен од асфалта, док ће све до обалоутврде бити постављена ситна коцка. Код зграде катастра направићемо паркинг простор за четири лака доставна возила како би се снабдевала Господска улица. Биће направљен и паркинг за туристичке аутобусе, код кружног тока - наводи Петровић.

Амбијентални изглед

У плану је и обнова попречних улица - Косовске, Београдске, Обрадовићеве, Давидовићеве и Др Петра Марковића, које ће добити нову калдрму. Овим ће бити враћен амбијентални изглед старог Земуна.

Тај кружи ток биће направљен код ресторана "Бела Наполи". Улица ће од Његошеве до обалоутврде бити проширена на 5,5 метара и ту же бити направљена окретница како би возила могла да се окрећу. Тада ће и ватрогасна возила, по први пут, можи да стигни до тог дела Земунског кеја.

- Када радови почну, рок за завршетак би требало да буде осам месеци, али ће то тек бити дефинисано пројектом који је у изради и кога ради "Хидропројект". Радиће се део дуг 1.069 метара, а вредност пројекта је 360 милиона динара без ПДВ - каже Петровић за "Новости".

Ипак, битно је нагласити да се ради само улица, не и шеталиште до обале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)