ЂУБРИВО ЈЕ РАСУТО, ПАНЧЕВЦИ У СТРАХУ: Грађанска удружења поново упозоравају на проблем у згради бивше Стакларе

А. ВОЈИНОВИЋ

03. 03. 2021. у 07:52

ЂУБРИВО ЈЕ РАСУТО, ПАНЧЕВЦИ У СТРАХУ: Грађанска удружења поново упозоравају на проблем у згради бивше Стакларе

Фото "Фејсбук"/ "Зелени мост"

БРИГЕ Удружења грађана "Зелени мост" и "Панчево није рупа" поводом складиштења велике количине ђубрива са амонијум-нитратом у бившој "Индустрији стакла" у Панчеву не престају.

УГ "Зелени мост" је недавно дошло до фотографија из просторија некадашње стакларе, на којима се на поду и ван врећа, простире огромна количина расутог ђубрива. Како су истакли, не знају да ли је у питању опасан амонијум-нитрат, али постоји шанса. Такође, спорно је и зато што, према процедури, сва ђубрива морају бити складиштена у оригиналним паковањима и да никакво евентуално препакивање не сме долазити у обзир, што се, такође, према њиховим тврдњама обавља у фабрици.

- Као што се може видети на фотографијама, присутна је велика количина расутог ђубрива. Проблем је што се не може са сигурношћу тврдити која је врста у питању јер скоро сва ђубрива имају ту грануласту форму - каже у разговору за "Новости" Сања Марковић из Удружења "Зелени мост".

- Оно што је проблематично је да се сва ђубрива морају складиштити у оригиналним паковањима, јер и у Захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја пројекта на животну средину јасно стоји да се неће вршити препакивање ниједне врсте минералних ђубрива.

УСЛОВИ

АКО је недавно истакао доцент др Душан Вељковић са Хемијског факултета за "Новости", услови у којима се чувају ђубрива на бази амонијум-нитрата су строго дефинисани и њихово поштовање је пресудно уколико желимо да избегнемо експлозију попут оне у Бејруту.

- Уколико амонијум-нитрат дође у контакт са органским супстанцама или прахом појединих метала (цинк, алуминијум) може доћи до спонтане детонације и без високих температура - рекао је Вељковић.

Грађани из ове асоцијације, али и удружења "Панчево није рупа", недељама упозоравају јавност на намеру фирме из Новог Сада да у просторијама некадашње стакларе у Граду на Тамишу складишти ђубриво са опасним амонијум-нитратом. Они страхују да би у неадекватним условима чувања могло доћи до акцидента попут прошлогодишњег у Бејруту, о чему је наш лист писао. Посебно су забринути због најављене количине од 4.393,75 тона амонијум-нитрата, што је за 1,6 пута више него што је било у Бејруту када се догодио акцидент.

- Јасно је назначено да се у простору бивше "Индустрије стакла" неће вршити препакивање минералног ђубрива, док видимо да је у пракси другачије - прича Марковићева.

- Наравно да је ово један од великих проблема јер се ствара бојазан да се ради мимо прописа, који су стрикни када је реч о складиштењу и руковању минералним ђубривима у нашој земљи. Приликом таквог препакивања увек постоји могућност ненамерних грешака од стране човека јер нисмо роботи, које могу бити са фаталним исходом.

Ова удружења грађана су на решење које донео Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне по захтеву фирме из Новог Сада уложили жалбу пре неколико седмица. Међутим, како нам је потврдио и Миша Секулић из Удружења "Панчево није рупа", из надлежног секретаријата и даље ћуте поводом њихових пријава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)