ГОЛУБАРНИЦИ "ОДЛЕТЕЛИ" ИЗ ЦЕНТРА: Иако закон дозвољава да се голубови гаје у целом Београду, љубитељи се све ређе одлучују на овај хоби

Ј. Динчић

28. 02. 2021. у 08:51

ГОЛУБАРНИЦИ ОДЛЕТЕЛИ ИЗ ЦЕНТРА: Иако закон дозвољава да се голубови гаје у целом Београду, љубитељи се све ређе одлучују на овај хоби

Илустрација / Фото Depositphotos

ЧУВАЊЕ животиња у строгом центру града, као и појединих на периферији, забрањено је законом, међутим за држање голубова важе посебна правила.

Иако је Одлуком о држању домаћих животиња и кућних љубимаца дозвољено да се на крововима зграда поставе голубарници, за то је ипак потребна сагласност свих станара вишеспратнице.

Због ове одреднице, и у појединим ситуацијама недостатка само једног потписа, голубарници су се из центра града преселили на периферију. До пре само неколико деценија, велики број Београђана, посебно оних на Дорћолу, Звездари, на Теразијама и Црвеном крсту, држали су ове прелепа створења, пратили њихов лет, знали сваку птицу, прстеновали их...Свакако, један од најпознатијих београдских голубара са Црвеног крста је и Душан Ивковић, чувени кошаркашки тренер. Нажалост, та традиција се у последњих неколико година не наставља.

Према званичним подацима, на територији престонице налазе се 1.572 регистрована голубарника, углавном смештених на периферији града. Највише их је у Сопоту и Младеновцу. Према речима надлежних из Голубарског савеза Србије, голубарници су се из центра преселили у рубне општине.

- За држање писмоноша, високолетача и украсних голубова на крову или тавану стамбене зграде потребна је сагласност свих власника станова што је веома тешко постићи - објашњавају, за "Новости", надлежни у Савезу. - И када поједини станари то успеју да прибаве, голубове морају држати на крову у посебно ограђеном простору, и по прописима које Закон налаже, што је у неким ситуацијама технички неизводљиво.

Појединим станарима вишеспратница сметају дивљи голубови који се настањују на терасама зграда или у поткровљима. Иако су појединим Београђанима драги, па их и хране, многи их не желе у својој близини. Тим поводом, недавно су и припадници Комуналне милиције евидентирали пријаву на Врачару која се односила на храњење голубова. Сличних пријава је било и у Земуну, Чукарици, Звездари и Раковици.

Међутим, након изласка на терен по овим пријавама нису изречене казне, с обзиром на то да приликом контрола није констатовано нарушавање комуналног реда.

ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ

ОДЛУКОМ о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији Београда прописано је да се на подручју Врачар, Савског вeнца и Старог града, нe могу држати копитари, папкари, живина и кунићи. Кокошке су забрањене и на Звездари, док се свиње могу гајити само на периферији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

miami

01.03.2021. 13:05

Tesko isterati selo iz glava ljudi. U Americi zabranjeno je hranjenje ptica u gradovima, a o drzanju golubova da ne govorim Treba te sto hrane kaznjavati ciscenjem fasada I terasa od pticijeg izmeta od kojeg ne moze da se normalno zivi.