"ДИВЉЕ" ДЕПОНИЈЕ ЗАГАЂУЈУ СУРЧИН: Живот житеља најмлађе општине загорчавају несавесни појединци

Ш. Маровић

27. 02. 2021. у 07:07

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ ЗАГАЂУЈУ СУРЧИН: Живот житеља најмлађе општине загорчавају несавесни појединци

Фото З. Јовановић

СУРЧИН, најмлађа београдска општина, годинама води велику борбу реши горући проблем са дивљим депонијама.

Тренутно, на њеној територији налази скоро 20 нелегалних сметлишта. Последњи пример бачених 15 тона пилећег отпада на празне парцеле још једном је потврдио да нешто хитно мора да се промени и реши овај велики проблем.

Екипе "Ветерине" комплетно су уклониле животињски отпад који је из, засад непознате фирме, протекле недеље довожен у Доње поље и Виноградску улицу. Житељи овог дела Сурчина успели су да запишу таблице возила "фијат дукато" којим је управљао двадесетпетогодишњи Џ. С. из Београда. Написано му је шест прекршајних пријава, укупне вредности 60.000 динара.

РУГЛО Проблем представљају и бачени ауто-делови, Фото З. Јовановић

- Уколико се казна не плати, а у овом случају то је готово извесно, следи прекршајна пријава, а предмет у фиокама може стајати - каже председник Општине Стеван Шуша.

- Све је очишћено, мада увек постоји могућност да се открије још нека локација на којој је бачено пилеће месо. Такође, у близини је и канал Галовица, па постоји оправдана сумња да је део отпада завршио у њој. Казне за сличне изгреднике морају бити много више, што се са мном сложио и градоначелник Зоран Радојичић. Док се опасно не "удари" по џепу, овакве ствари остаће свакодневица.

ОДНОШЕЊЕ ОТПАДА

ГРАЂАНИ који имају кабасти отпад могу да се јаве ЈП Сурчин и пријаве за бесплатно одношење, сваког радног дана од 7.30 до 15.30, на бројеве телефона 011-8467-006, 011-8467-021, 011-8467-022. Казне за бацање отпада мимо прописаног места су од 10.000 динара за физичка, до 100.000 за правна лица. Градска општина Сурчин и Министарство за заштиту животне средине у наредном периоду развиће стратегију како да се стане на пут грађански неодговорном понашању.

Највећи проблем са којим се сусрећу становници општине Сурчин управо су дивље депоније, о чему су "Новости" писале, јер их на целој територији има више од 15, укључујући и највећу управо у Виноградској улици.

- Депонија је дугачка око километар и по и ту процењујемо да има око 3.000 кубика смећа, већином грађевинског материјала - истиче Шуша.

- По запремини највећа је на нашој територији, а протеже се и на Новом Београду, на земљишту ПКБ. Шут који се ту налази довожен је са многобројних градилишта, а новца за њено санирање тренутно нема.

У Јакову постоји сметлиште дугачко километар, које и поред редовног чишћења несавесни грађани поново узурпирају разним отпадом. Проблем је што се ђубре одлаже на приватним парцелама, па тако Секретаријат за комуналне послове неће да га очисти.

- Депонија у Добановцима прешла је у надлежност града зато што је у плану да се на том месту направи рециклажа смећа - прича први човек Сурчина. - Такође су "активне" и депоније код штала, у Доњем пољу и она у Петровчићу, која је чишћена неколико пута. У насељу Бољевци постоји приватна депонија, која се колико-толико одржава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)