ВЕЧЕРАС СПЕКТАКЛ НА САВСКОМ ТРГУ: Београђани ће моћи да присуствују пројекцији филма "Немањићи" (ВИДЕО)

Novosti online

26. 02. 2021. у 18:29

ВЕЧЕРАС СПЕКТАКЛ НА САВСКОМ ТРГУ: Београђани ће моћи да присуствују пројекцији филма Немањићи (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић најавио је прави спектакл на Савском тргу. Он је на свом Фејсбук налогу написао да ће вечерас, на годишњицу смрти оснивача династије Немањић, великог жупана Стефана Немање, бити организована пројекција мултимедијалног спектакла “Немањићи”, кроз 4Д мапирање на фасади зграде старе Железничке станице на Савском тргу.

- На данашњи дан, 26. фебруара 1199. године, преминуо је Стефан Немања, велики жупан и родоначелник династије Немањића. Тим поводом вечерас од 19.30 сати биће организована пројекција мултимедијалног спектакла “Немањићи”, кроз 4Д мапирање на фасади зграде старе Железничке станице на Савском тргу - написао је Весић.

- Филм, подржан од стране Града Београда, Министарства културе и Српске православне цркве, који ће представити значај династије Немањића и подсетити на богато историјско, културно и духовно наслеђе најславније српске лозе биће пројектован и током викенда. Династија Немањића биће представљена кроз нови уметнички израз из области дигитализације и мултимедија, 4Д пројекционим мапирањем на фасади зграде старе Железничке станице на Савском тргу.

- Приказивањем славне српске историје на савремен начин, спајањем традиције са модерном технологијом, средњевековна историја наше земље биће приближена свим генерацијама. И мање упућени биће у прилици да сазнају да су Немањићи владали Србијом више од 200 година, да су током тог периода подигли велики број цркава и манастира који представљају највредније тековине целокупне српске културне и духовне баштине, а неки од њих уврштени су и на листу светске баштине - истакао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)