ОЧИШЋЕН ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ : Екипе ЈВП "Србијаводe" су после више од два месеца завршиле посао на уклањању муља

Ј. Гочанин

24. 02. 2021. у 22:59

ОЧИШЋЕН ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ : Екипе ЈВП Србијаводe су после више од два месеца завршиле посао на уклањању муља

Фото Танјуг

НА чишћењу Чукаричког рукавца било је ангажовано укупно 18 радника, подељених у две групе, који су се смењивали на 15 дана.

Радови на вађењу муља започели су 23. новембра, са роком од 60 радних дана, а у току данашњег дана требало би да буду завршени, рекли су нам у ЈВП "Србијаводе".

Санација десне обале Саве обављала се у складу са уговором који је ово јавно водопривредно предузеће као наручилац закључило са ВПД "Регулације" д.о.о. као извођачем радова, и анексом уговора. Стручна служба ЈВП "Србијаводе" пратила је реализацију радова, a временске прилике свакако су утицале на ову врсту послова.

- Анексом уговора продужен је рок за чишћења због неповољних околности, односно временских неприлика због којих је било отежано радити, или су радови били потпуно обустављени - говоре у ЈП "Србијаводе".

- Санирање је трајало укупно 64 радна дана, под којим се подразумевају дани када је било могуће радити. Такође, сви власници плутајућих објеката одреаговали су на захтев да своје објекте помере ван зоне извођења радова и нису је користили за кретање својих пловила у време санационих радова.

ВРЕМЕНСКЕ НЕПРИЛИКЕ

ВРЕМЕНСКЕ прилике које не погодују оваквој врсти радова и отежавају извођење су, говоре у ЈВП "Србијаводе", јак ветар који утиче на ископ материјала, затим температура нижа од минус три јер замрзава материјал, али и магла и висок водостај Саве и Дунава. Све то је успоравао транспорт пуних сенкера пошто се до локације истовара пролазило испод шест мостова.

Извађено је око 40.000 кубика наноса дуж целог рукавца, а затим следи хидрографско снимање дела корита реке Дунав на којем је одложен извађени материјал.

Како за чишћење ове обале реке Саве није задужено ниједно од два водопривредна предузећа, водни инспектор Секретаријата за инспекцијске послове сачинио је записник почетком новембра на основу ког је донето решење којим се ЈВП "Србијаводе" налаже чишћење муља на овој локацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)