НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА УПРАВУ О СПОЉНОЈ ТРГОВИНИ: Ево у које земље се највише извози роба

Ј.Д.

24. 02. 2021. у 14:08

ПРЕМА најновијим подацима Секретаријата за управу од јануара до децембра прошле године укупна спољна трговина у Београду износила је 1,8 милијарди динара. Највећи увоз и извоз остварен је у сектору прерађивачке индустрије.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА УПРАВУ О СПОЉНОЈ ТРГОВИНИ: Ево у које земље се највише извози роба

Фото Н. Фифић

Статистика бележи и да је за првих 11 месеци највећи извоз био у Немачку, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Северну Македонију, док је увоз највише био из Кине, Немачке, Италије, Мађарске и Русије.

- Статистика спољне трговине, базирајући се на принципу специјалне трговине, обухвата при извозу сву робу која потиче из домаће производње, односно из унутрашњег робног промета укључујући и национализовану робу, која је била увезена и оцарињена, па се у непромењеном стању извози на страно тржиште као роба домаћег порекла - објашњавају надлежни. - Увоз обухватаробу увезену из иностранства која је оцарињена и пуштена у унутрашњи промет у циљу репродукције, инвестиција или широке потрошње.

Такође, када се упореде резултати за исти период 2019. године забележен је пад од 4,5 одсто на шта је свакако утицала актуелна епидемиолошка ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)