ПАЦИЈЕНТИ ПРАВЕ БУКУ ПО ХОДНИЦИМА: Станари се жале на гужву испред чекаоница ординација у зградама

М. СТАНОЈКОВИЋ

22. 02. 2021. у 09:50

ЗАКУПЦИ локала у стамбеним зградама за различите делатности одавно су на дневном реду састанака станара и управника када ремете кућни ред.

ПАЦИЈЕНТИ ПРАВЕ БУКУ ПО ХОДНИЦИМА: Станари се жале на гужву испред чекаоница ординација у зградама

Фото Приватна архива

Однедавно тој листи придодате су и приватне ординације, јер због тренутне епидемиолошке ситуације, страхују због гужви које се стварају по чекаоницама, односно ходницима вишеспратница.

За отварање ординације у стамбеним зградама није неопходна сагласност станара. Ипак, уколико се станари пожале на буку или превелику ред у ходницима, управницима може да буде аларм за позив инспекцији. Недавно су станари једне зграде на Врачару управнику жалили на ред који се формирао дуж ходника испред једне стоматолошке ординације.

- Стварала се огромна гужва. Све време су телефонирали, правили гужву и нису носили маске. А све у време короне - жалили су се станари.

ПРОБЛЕМ И ИЗДАВАЊЕ АПАРТМАНА

ПРЕМА искуствима професионалних управника, у врху листе жалби станара поред ординација су и апартмани. Станари се жале на буку коју производе гости станова на дан, као и на небригу власника апартмана који у заједничке просторије ретко улажу.

На жалбе, власник ординације одговорио је да епидемиолошке мере поштује унутар ординације, да за дешавања испред, није надлежан. Ипак, примедбу је уважио, па је испред ординације залепио да моли пацијенте да на свој ред чекају испред зграде.

- Када је реч о оваквим ситуацијама, управник може да позове комуналну инспекцију, јер су због епидемиолошке ситуације забрањена окупљања у заједничким просторијама зграде - каже Љубиша Бановачки, председник професионалних управника Београда.

Фото Приватна архива

- За мере у ординацијама надлежна је санитарна инспекција, али комунална може да реагује на притужбе за ремећење реда и мера у улазу. Ипак, морала би да изађе одмах по пријави, како би затекла спорну ситуацију.

Иако због пандемије, станари попреко гледају на пацијенте који им се врзмају по ходницима зграде, искуства професионалних управника са власницима ординација у редовним ситуацијама умеју да буду и позитивна.

- У великом броју зграда где послују лабораторије, стоматолошке, гинеколошке и друге ординације, власници улажу у одржавање зграде - каже Бановачки.

- Тако рецимо, о свом трошку окрече цео спрат. У једном улазу смо имали ситуацију да су променили целокупну расвету у згради, јер је њима у интересу да зграда буде осветљена. На Теразијама имамо зграду где ординација плаћа целокупни месечни износ за одржавање лифта, јер у супротном ако се поквари, нико не би хтео да се попне до њихове ординације.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима