ЗАКУПЦИ ЧЕКАЈУ НОВЕ ВЛАСНИКЕ: Неизвесна будућност многобројних атељеа, музичких студија и фирми у згради БИГЗ-а

М. СТАНОЈКОВИЋ

20. 02. 2021. у 08:51

МНОГОБРОЈНИ закупци простора у згради БИГЗ у Булевару војводе Мишића, коју је купила компанија Marera real estate partners, можда ће морати да се иселе.

ЗАКУПЦИ ЧЕКАЈУ НОВЕ ВЛАСНИКЕ: Неизвесна будућност многобројних атељеа, музичких студија и фирми у згради БИГЗ-а

Фото В. Данилов

План је да ускоро мајстори реконструишу велелепни објекат. Иако званичних информација, како кажу закупци нема, долазак нове управе најављен им је за понедељак.

У стотинак локала годинама су стационирани музички и ликовни студији, уметнички атељеи, позоришне секције, али и приватне фирме.

За вест о продаји зграде сазнали су из медија, а незванично су и начули да ће кроз месец дана морати да напусте простор, јер реконструкција креће брзо.

- Нисмо још добили отказ, али према незваничним информацијама, у понедељак ће доћи нова управа. У овом простору радимо већ 15 година и досад се нисмо селили. Готово све просторије су издате, а овде локале користи око стотину закупаца - кажу у Музичком студију "П3".

 

Фото В. Данилов

И њихове колеге из музичког студија "Бумеранг" нису добили обавештење о томе шта ће даље бити са њима, па дотад не желе ништа да коментаришу.

Свој кутак у згради заузело је и "Плаво позориште" и на истом месту налазе се већ деценију.

- Постоји обећање старе управе да ће нова саопштити даљи план. Засад не знамо када ћемо да се селимо - наводе у "Плавом позоришту". - Овде ради много уметника, музичара и огроман је простор под закупом.

У БИГЗ су се осим уметника, сместили и студији јоге, капуере, радње за производњу пецива и колача и друге приватне фирме.Компанија Marera real estate partners, сестринска фирма Marera propertiesа, која је прошле године под своје узела и "Београђанку", купила је БИГЗ у четвртак. Нови власник најавио је да ће реконструкција објекта ускоро почети, а да ће у њега бити уложено 40 милиона евра. Након обнове, БИГЗ ће бити претворен у савремени бизнис центар са класичним и канцеларијама отвореног концепта. Рок за обнову овог здања површине 40.000 квадрата је 18 месеци.

СТАТУС КУЛТУРНОГ ДОБРА

ВЕЋИНСКИ власник до недавно је био Петар Матић, који је ово предузеће од државе купио 2007. за 310 милиона динара, што је тада било око 3,87 милиона евра. Нова зграда државне штампарије изграђена је између 1936. и 1940. године на простору комплекса индустријске и саобраћајне зоне код Мостара по пројекту архитекта Драгише Брашована. Статус споменика културе добио је 1992. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)