ЗАСИЈАЋЕ "СОРБОНА" БЛИСТАЋЕ "РАТНИЦИ": Планирана рестаурација Барељефа на споменику захвалности Француској

С. Видачковић

12. 02. 2021. у 14:05

ОРИГИНАЛНИ барељефи "Сорбона" и "Ратници" са Споменика захвалности Француској, дела вајара Ивана Мештровића, који се сада налазе у Музеју града Београда, биће реконструисани и представљени јавности током ове године.

ЗАСИЈАЋЕ СОРБОНА БЛИСТАЋЕ РАТНИЦИ: Планирана рестаурација Барељефа на споменику захвалности Француској

Фото Теодора Ћирић

 У плану јавних набавки за 2021, Завод за заштиту споменика града Београда има конзервацију, рестаурацију и презентацију аутентичних барељефа са постоља чувеног монумента који се налази на самом улазу у Калемегдан.

Током комплетне реконструкције Споменика захвалности Француској 2018. године, обновљена је скулптура "Францускиња", али су стари Мештровићеви барељефи "Сорбона" и "Ратници", због великих оштећења насталих током 88 година, замењени новим.

Фото Танјуг

Катастрофалном стању оригинала допринели су временске прилике, атмосферске падавине, али и деценије неодржавања споменика. Пре обнове, бочни рељефи на постаменту били су избледели и оштећени до непрепознатљивости.

Новац

Уколико Завод за заштиту културе споменика града Београда добије средства на конкурсу Министарства културе и информисања, приступиће се даљим законским процедурама. Процењена вредност за радове на обнови оригиналних барељефа је 2,5 милиона динара.

Реплике, рађене по строгим и прецизним мерама оригиналних барељефа, урадио је вајар Горан Чпајак, редовни професор Факултета примењених уметности, са својим тимом. За разлику од старих, који су били од пет елемената и на порозном брачком камену, нови су урађени у комаду и мермеру. Камен је допремљен са севера Италије, из места Карара.

Споменик захвалности Француској постављен је 11. новембра 1930. године у знак пријатељства, узајамне помоћи и сарадње Србије и Француске у Првом светском рату.

Бронзана скулптура представља жену која држи мач, што симболизује Француску која јуриша у помоћ Србији. Са источне стране је барељеф "Сорбона" - жена која седи и утеловљује просветну помоћ српској омладини у току и после рата, док су "Ратници" исклесани са друге стране.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)