НАДВОЖЊАК ТЕК 2022: Пруга Београд - Нови Сад напредује, пречица у Батајници није готова

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

10. 02. 2021. у 09:58

МЕШТАНИ Батајнице, који су у недељу протестовали због укидања пружног прелаза у насељу Шангај због изградње брзе пруге Београд - Нови Сад, надвожњак за безбедан прелаз добиће тек следеће године.

НАДВОЖЊАК ТЕК 2022: Пруга Београд - Нови Сад напредује, пречица у Батајници није готова

Фото Приватна архива

Представници ЈП "Инфраструктуре железнице Србије" објаснили су за "Новости" да је датум затварања пруге неизвестан, али кад до њега дође, житељи насеља Шангај биће потпуно одсечени од центра насеља, основне школе, обданишта и дома здравља удаљених само 900 метара од рампе. Да би до њих дошли, мораће да круже најмање 20 километара.

Градња надвожњака није планирана у склопу градње пруге, јер је ранијим планом тај посао преузела на себе Градска дирекција за грађевинско земљиште. Надвожњак је требало да буде завршен пре планираних радова на прузи и њеног затварања.

РАДЕ И УЛИЦУ

ОВДЕ ће бити изграђен бетонски надвожњак дужине око 285 метара, ширине 12,5 метара, који је предвиђен да премости прелаз преко четири колосека брзе пруге и прелаз преко саобраћајница у насељу. Поред надвожњака, предвиђена је рехабилитација и проширивање око 350 метара државног пута који пролази поред насеља Шангај све до раскрснице са Улицом Бранка Живковића. Заједно са надвожњаком, овим пројектом је обухваћено преко 1.400 метара саобраћајница.

- Дирекција је након спроведеног тендерског поступка, донела одлуку о избору извођача за изградњу надвожњака. Уговор ће бити потписан са групом понуђача коју предводи предузеће "Уноградња". Нето вредност уговора износи 643 милиона динара. Уговорени рок за извођење је 300 дана. Након спровођења неопходних процедура за потписивања уговора и добијања неопходних дозвола за извођење радова, очекује се да ће радови почети у марту - наводе за "Новости" у Дирекцији.

Овим радовима, како кажу, створиће се услови да се трајно реши проблем постојећег пружног прелаза у нивоу преко четвороколосечне пруге у Батајници, који је годинама био велики безбедносни и саобраћајни проблем.

ИМАЛИ РАЗУМЕВАЊА

ИЗ ЈП "Инфраструктура железница Србије" кажу да су већ показали пуно разумевање за проблеме становника насеља Шангај. Зато су се радови на постојећем путном прелазу у оквиру изградње пруге за велике брзине протеклих месеци одвијали фазно, без његовог потпуног затварања за друмски саобраћај, иако је пројектом било предвиђено другачије.

Ипак, до његове изградње грађани су осуђени да обилазе 20 километара преко Бусија, Војке и Нове Пазове до центра Батајнице. Друга могућност је да преко Угриноваца и Добановаца, што је мало краћа рута, изађу на ауто-пут на Нови Сад код пумпе "Црномарковић". То значи да ће се уместо једног, возити 20 километара!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)