КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ: Вандали возили квадове над костима стрељаних у Јајинцима!

М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 02. 2021. у 09:35

ЈАВНО комунално предузеће "Зеленило Београд" поднело је пријаве против Н. Н. лица која су уништила зелене површине Спомен-парка Јајинци.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ: Вандали возили квадове над костима стрељаних у Јајинцима!

Фото приватна архива

Штета ће бити отклоњена у току фебруара или марта када ће травњак бити враћен у првобитно стање.

И надлежне екипе "Зеленила" по пријави су утврдиле да су оштећења настала као резултат вожње моторних возила.

- Констатовали смо оштећења убрзо по њиховом настанку и с обзиром на то да починиоци нису затечени, сачинили смо пријаву против Н. Н. лица - наводе у "Зеленилу". - Оштећења по травњаку је могуће санирати и то ће бити учињено чим наступе повољни временски услови.

Спомен-парк Јајинци нашао се протеклих дана на мети вандала који су квадовима прелазли преко хумки. Шаре од гума видљиве су око споменика, а кратери од вожње направљени су дуж и около зелене површине.

ШТЕТА 12 МИЛИОНА ДИНАРА

ОСИМ ружења травњака Спомен-парка Јајинци, несавеснм понашањем појединаца страдале су зелене површине широм престонице. Штета због уништавања зеленила током прошле године мери се са скоро 12 милиона динара.

Ово није први пут да ово место опседају несавесни грађани, који, осим што им травњак служи као полигон за вожњу, неретко овде праве и пикнике. Надлежни су више пута упозоравали да спомен-парк није излетиште, већ стратиште на ком су страдали Срби, Роми и Јевреји у Другом светском рату.

- Напомињемо да се у Спомен-парку Јајинци често затичу трагови несавесног понашања или вандализма појединих грађана - кажу у "Зеленилу". - До сада смо успевали то да сузбијемо у сарадњи са Министарством унутрашњих послова.

Градска комунална инспекција није била обавештена о овом случају, али су обећали да ће обавити ванредни инспекцијски надзор. У Општини Вождовац такође, уверавају да ће предузети мере из своје надлежности да се ово место више не би ружило.

Спомен-парк Јајинци налази се на листи Завода за заштиту споменика културе од 1986. године.

- У Јајинцима су убијани, из геноцидних побуда, Јевреји и Роми, те револуционари и родољуби, припадници свих југословенских народа. У назначеном периоду убијено је око 68.000 људи. Желећи да уклони трагове злочина, Гестапо је од 8. новембра 1943. до 2. априла 1944. вршио ексхумацију и спаљивање лешева.

Стрелиште у Јајинцима, током рата претворено је у стратиште невиног становништва, после рата је уређено као спомен-парк. Споменик на улазу у стрелиште, рад вајара Стевана Боднарова и архитекте Леона Кабиља, постављен је 7. јула 1951. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ОБАЛА САВЕ БЕЗ СМЕЋА: Велики број грађана дошао да помогне и уреди животну средину