ЖРТВАМА РАТОВА НОВИ СПОМЕНИК: Обележје браниоцима 1990-1999. склоњено због реконструкције Савског трга

С. ВИДАЧКОВИЋ

03. 02. 2021. у 07:52

ЖРТВЕ рата и браниоци отаџбине 1990-1999. године добиће ново обележје, у које ће бити уграђен део старог монумента који се налазио испред Дома ратних инвалида на Савском тргу.

ЖРТВАМА  РАТОВА НОВИ СПОМЕНИК: Обележје браниоцима 1990-1999. склоњено због реконструкције Савског трга

Фото Архива

Он је склоњен због реконструкције овог платоа и сада се налази у магацину Завода за заштиту споменика културе града Београда. Ово је, за "Новости", потврдио главни градски урбаниста Марко Стојчић и истакао да Град са члановима Удружења ратних војних инвалида још бира између две локације и два изгледа будућег споменика.

У наредних десетак дана, одлучиће се да ли ће ново обележје борцима и жртвама бити постављено испред Железничког музеја, на углу Немањине и Сарајевске или код хотела "Асторија" у Улици Милована Миловановића, на углу са Карађорђевом.

Фото М. Анђела

- То су две понуђене локације, простор код "Асторије" има предност, али још нисмо одабрали коначно решење - каже Стојчић, за наш лист.

- Стари споменик је, у архитектонском смислу, веома интересантан, али су чланови Удружења РВИ имали неке нове идеје, те је надлежна градска служба припремила два предлога. Они су изабрали један и сад следи разрада те идеје. Надам се да ћемо то брзо завршити како би монумент био постављен у току ове године.

ОДЛУКА ИЗ 2019.

ОДБОРНИЦИ Скупштине града у свгусту 2019. године усвојили су одлуку о премештању споменика са Савског трга. Као разлог наведени су реконструкција и изградња Савског трга, као и постављање споменика Стефану Немањи. Урбанистички завод је тада одредио да Споменик жртвама и браниоцима отаџбине буде премештен на зелену површину у Улици Хајдук Вељков венац, од чега се, у међувремену, одустало.

Како нам је рекао председник Удружења РВИ Жељко Васиљевић, постоји жеља да део старог споменика са Савског трга буде у новом. Такође, бивши борци би волели да нови споменик свечано буде отворен на Видовдан.

Међутим, Стојчић каже да се још увек разговара о техничким питањима, те да Град, Комисија и Удружење разматрају све опције.

- Потрудићемо се да све завршимо до тог датума, али зависи од сложености и извођења скулптуре, што ће се знати када нађемо уметника за овај пројекат. Најважније је да жртве и борци добију достојно обележје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)