ОДЛОЖЕНО ПРЕУЗИМАЊЕ ДЕПОНИЈЕ: Одлагалиште за отпад у Винчи није прешло у руке приватног партнера

М. СТАНОЈКОВИЋ

02. 02. 2021. у 07:52

ПРЕУЗИМАЊЕ депоније у Винчи, које је било планирано за 31. јануар, односно званично од почетка фебруара, одложено је због препрека које су се нашле на том путу.

ОДЛОЖЕНО  ПРЕУЗИМАЊЕ ДЕПОНИЈЕ: Одлагалиште за отпад у Винчи није прешло у руке приватног партнера

Фото П. Милошевић

Како "Новости" сазнају у "Беочистој енергији", која ће заједно са "Суез Винча оператером" бити задужена за третман и управљање отпадом, разлог је кашњење радова "Енергопројекта", као и додатно клизање отпада.

Како објашњавају у "Беочистој енергији", преузимање је одложено услед ширења пандемије вируса корона и новонасталих околности.

- Реч је и о кашњењу радова "Енергопројекта", као и оштећењу изведених радова проузрокованог додатним великим клизањем отпада који се догодио крајем прошле године - наводе у друштву специјалне намене "Беочиста енергија".

- У оваквој тешкој ситуацији услед многобројних изазова, у сарадњи са Градом Београдом и свим подизвођачима интензивно радимо на пројекту ради преузимања депоније што је пре могуће. Чим се буду стекли услови, отпад ће се одлагати на нову санитарну депонију, што ће смањити загађење животне средине.

ЗАТВАРАЊЕ ПО ОТВАРАЊУ

РАДОВИ на затварању постојеће депоније започеће чим буде отворена нова депонија.

- Нови центар за третман отпада Винча обухватиће постројење за енергетско искоришћавање отпада, нову санитарну депонију, постројење за третман грађевинског отпада и постројење за третман процедних вода. ЈКП "Градска чистоћа" наставиће да сакупља отпад и да га транспортује на депонију, као и са активностима рециклаже и сепарације отпада.

Када овај посао буде приведен крају, "Градска чистоћа" биће задужена за сакупљање и допремање, а приватни партнер за одлагање и третман отпада. Осим тога, на рачунима грађана наћи ће се и нова накнада за услуге третмана отпада.

- Нова накнада ће бити додата на рачунима када сви радови по уговору о јавно-приватном партнерству буду окончани - наводе у "Беочистој енергији".

- Тренутно, грађани Београда преко Инфостана плаћају услуге ЈКП "Градска чистоћа", које се односе на прикупљање, превоз и одлагање, али не и третман. Накнада ће бити уведена по принципима као што је и у другим државама, које имају сличан систем управљања отпадом.

РАДНИЦИ ЧЕКАЈУ

НОВА механизација, неопходна за рад нове санитарне депоније набављена је, објашњавају у "Беочистој енергији":

- На чекању је и више од 50 радника да започну са радом у предузећу "Суез Винча оператор".

Како тврди приватни партнер, висина ове додатне накнаде ће бити утврђена на рационалном и приступачном нивоу у складу са условима уговора.

ЗАСТОЈ Улаз у винчанску депонију, Фото Танјуг

И Градска чистоћа је 1. фебруар уврстила у свој програм пословања за 2021. годину. У том документу је, између осталог, наведено, да од дана преузимања на депонију неће моћи да се одвози мешани отпад, јер по уговору то није дозвољено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)