Београдске приче: "Рађање" Сава центра

З. НИКОЛИЋ

06. 02. 2021. у 11:33

Снимци амбијента у којем је поникао конгресни "Сава центар" односе се на период из друге половине седамдесетих година прошлог века, када је изграђено ово значајно београдско здање.

Београдске приче: Рађање Сава центра

Фото: Архива новости

Према пројекту архитекте Стојана Максимовића, грађевина је подинута у периоду између 1976. и 1979. године.

Било је то време када су почеле јасно да се осликавају контуре данашњег Новог Београда. Већ су били подигнути блокови уз улицу Милентија Поповића, а простор где се сада простире "Сава центар" још су чиниле баре и песак који су градитељи извукли са дна Саве и Дунава.

Аутопут кроз Београд, дело Бране Јовина "заузео" је своје место 1970. године, па је ова локација постала веома атрактивна.

Уз мост "Газела", све је наговештавало веома светлу, београдску будућност.

Фото: Архива новости

Време када су настали ови снимци показује да новобеоградски Блок 19А, још није постојао, а да не говоримо о "Арени" и блоковима који је данас окружују. У то време још нико није слутио да ћемо на ово место поставити ове значајне објекте.

БЛОКОВИ И ШИФРЕ

Како су градитељи већ обележили блокове под називом "21", "22" и "23", Сава центар је заузео простор који је обележен шифром "Блок 19". Управо стога је данашњи стамбени "Блок 19А" добио такав назив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)