КЛУПЕ НА САВСКОМ ТРГУ У МАРТУ: За завршетак уређења код споменика Стефану Немањи потребно време

Ш. Маровић

30. 01. 2021. у 16:00

КЛУПЕ НА САВСКОМ ТРГУ У МАРТУ: За завршетак уређења код споменика Стефану Немањи потребно време

Фото М. Анђела

САВСКИ трг, на ком се налази велелепни споменик оснивачу српске средњовековне државе Стефану Немањи, свечано је отворен у среду, али неимаре у наредном периоду очекује још много посла како би читав простор добио коначан изглед.

До марта би требало да се приведу крају радови на саобраћајници која повезује Савску са Карађорђевом улицом, али и да се угради мобилијар на комплетном платоу.

Да би се тај део променте улице завршио, потребно је затворити стару црпну станицу испред болнице "Свети Сава", а нову на Савском тргу пустити у рад. Тренутно су за аутомобиле пуштене две траке које из Савске воде у Немањину улицу, а потребно је урадити недостајуће трамвајске шине и још две коловозне траке у супротном смеру.

- Радници ће од 15. фебруара до 15. марта на тргу поставити урбани мобилијар, који чине клупе за седење - истакао је заменик градоначелника Горан Весић.

У оквиру уређења простора око Савског трга требало би да се заврши и реконструкција улице Милована Миловановића. Такође, одмичу радови на раскрсници ове и улица Адмирала Гепрата, Гаврила Принципа и Балканске. Иако је половином јануара напредак оцењен као спор, репортери "Новости" јуче су затекли знатно боље стање.

КУСТОСИ И ПРОДАВНИЦА СУВЕНИРА

МУЗЕЈ града Београда одредио је кустосе који ће у заказаним терминима посетиоцима пружати стручне информације о споменикуи животу Стефана Немање. Током пролећа, за стране групе биће организоване стручне туре на њиховим језицима.

Такође, престонички музеј у наредним месецима добиће свој кутак на Савском тргу где ће се продавати сувенири, књиге о Немањићима и мапе града. Сви приходи од продаје припадаће овој институцији, која је и добила право на израду сувенира са обрисима споменика.

Да би се употпунио амбијент читавог простора, старој згради поште у Савској улици треба вратити изглед којим је красила Београд 1927. године. Ово изузетно дело Момира Коруновића оштећено је у бомбардовању Београда у Другом светском рату. Радови на овом здању могли би да крену у току ове године.

Уз ободе Савског трга треба уредити фасаде неколико репрезентативних здања. Пре свега оне бившег хотела "Петроград" и болнице "Свети Сава", али и неколико објеката који су огољени и тренутно представљају право ругло. Још није познато када ће бити срушено неколико барака и уџерица поред болнице "Свети Сава", које руже читав простор. Један део њих склоњен је у лето прошле године, али неколико још одолева грађевинским машинама.

Зграду старе железничке станице, која се претвара у Историјски музеј Србије такође очекују велики радови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)