ОВАКО ИЗГЛЕДА УНУТРАШЊОСТ СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ: Сваки детаљ има посебан значај, можете се прошетати испод византијског шлема (ФОТО)

Новости онлине

27. 01. 2021. у 22:08

ОВАКО ИЗГЛЕДА УНУТРАШЊОСТ СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ: Сваки детаљ има посебан значај, можете се прошетати испод византијског шлема (ФОТО)

Фото: П. Милошевић

У Београду је вечерас на церемонији на Савском тргу, откривен споменик Стефану Немањи, а свечаности су присуствовали српски председник Александар Вучић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик и велики број званица и грађана.

Уместо на уобичајеном постаменту, Стефан Немања стоји на напуклом византијском шлему који се на четири крака ослања на земљу и одакле се помаља владарско жезло.

У тај својеврсни музеј може да се уђе, а како то изгледа можете погледати у галерији испод.

Та четири рељефа показују живот Стефана Немање, његову историју. Споменк се разликује од осталих, јер има тело од бронзе, тзв. "бунар"са застакљеним подом кроз који грађани могу да виде подземни део споменика, а тај ефекат бесконачности показује да "споменик расте из центра земље кроз векове".

Споменик великом жупану висок 23 метра и тежак 68 тона приказује родоначелника средњовековне српске династије Немањића с мачем у десној и Хиландарском повељом у левој руци, спис издат крајем 12. века од стране Стефана Немање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)