ГРАЂАНИ ОДУШЕВЉЕНИ: Стефан Немања је зачетник наше државе! Добро је што напокон имамо овакав споменик (ФОТО)

Д.Матовић

27. 01. 2021. у 19:44

ГРАЂАНИ ОДУШЕВЉЕНИ: Стефан Немања је зачетник наше државе! Добро је што напокон имамо овакав споменик (ФОТО)

Фото: Новости онлине

ВЕЛИКИ број грађана окупио се на Савском тргу где ће у 20 часова почети церемонија откривања споменика Стефану Немањи.

Олга Павловић досла је са унукама Софијом и Ивоном на откривање споменика.

- Одушевљена сам. Морала сам да дођем да видим уживо како све то изгледа - каже нам кратко.

Фото: Новости онлине

Хаџи Слободанка Симић на откривање споменика дошла је након посете Храма Светог Саве.

- Ја са Душанове земље хтела сам да одам пошту стварању немањицке државе. Стефан Немања је родоначелник немањицке лозе, зачетник наше државе, вере, свега. Захваљујући његовом сину Растку ми смо то што смо. Најмање нас, нажалост, има тамо где теба да нас буде - казала нам је.

Фото: Новости онлине

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

baunti

27.01.2021. 20:13

Začetnik naše države je prvi srpski car iz dinastije Drvenović koja je poslije prerasla u dinastije Vlastimirović, a ustoličen je 493. godine u Kotoru. Stefan Nemanja je začetnik 4. srpske dinastije za čije vrijeme je Srbija doživjela svoje zlatno doba. Srbija je postojala po tim imenom 8 vijekova prije toga! Svejedno, to ne umanjuje ulogu Stefana Nemanje kao vladara i kao bitne ličnosti iz naše istorije, i bilo je krajnje vrijeme da mu dignemo spomenik. To bi trebalo učiniti i sa Kraljem Milutinom, kao i Carem Dušanom. Hvala na objavi komentara.

Nebojša

27.01.2021. 23:00

Sramno bezobrazno je protestvovati protiv ovakvog spomenika Stefanu Nemanji i uredjenja Savskog trga. Da se ja pitam, spomenik bi bio te visine da bude u ravni sa hramom Svetog Save. A ko se buni? Neostvareni, isfrustrirani likovi. Sto se tice cene, tajna je bila i ugovor sa FIATom vredan nekoloko stotina miliona evra i jos uvek je tajna. Sasvim logicno je da je vajar trazio da to bude tajna zbog sledecih ugovaranja, pogotovo ako je dao nizu cenu nego na drugim mestima. Ne vidim ni jedan razlog da se ljudi bune zbog velicine, jer s obzirom na znacaj veoma je mali. Kako se ne bunite za velicinu kipa Slobode, za Ajfelov toranj i za mnoge druge velicanstvene spomenike, kako oni nisu veliki.

Selekom

28.01.2021. 18:23

@Vs - Heraldički je ispravno"mač". Mač stoji u odbrambenom položaju a ne u "agresivno" pruženom. Krst bi heraldički odgovarao njegovom sinu Rastku( Svetom Savi). Po meni potpuno ispravno kao što je i u redu da se "ocu nacije" konačno podigne spomenik.