СМЕТЛИШТА И ПО ЊИВАМА: ГО Сурчин улаже напоре да уклони многобројне дивље депоније које неодговорни грађани формирају широм општине

Ш. Маровић

27. 01. 2021. у 07:52

БУЏЕТ општине Сурчин за 2021. смањен је двадесет одсто у односу на претходну годину, али велика пажња биће усмерена на сузбијање и уклањање дивљих депонија.

СМЕТЛИШТА И ПО ЊИВАМА: ГО Сурчин улаже напоре да уклони многобројне дивље депоније које неодговорни грађани формирају широм општине

Фото Општина

Несавесни грађани у току 2020. године направили су велики број сметлишта, који неколико месеци после чишћења поприме још веће димензије.

Уз то представљају ругло и опасност по околину. Пример је дивља депонија у насељу Петровчић о којој су "Новости" неколико пута писале.

Њу свака три месеца чисте надлежне општинске службе, али се врло брзо сакупи велика количина отпада. Зато је одлучено да се на тој локацији поставе камере, а дежураће и инспекција.

ШЛЕПЕРСКИ КОНТЕЈНЕРИ

ПОКУШАЋЕМО са ЈКП "Градска чистоћа" да се договоримо да нам они доставе велике, "шлеперске" контејнере, а онда ми да сакупљамо смеће и одлажемо га у њих - каже Шуша. - Након тога би их радници "Чистоће" одвозили на главну депонију у Винчи. Иако одређеним данима у месецу имамо акцију бесплатног одношења кабастог отпада, она се недовољно користи, а несавесни грађани све чешће бацају смеће поред пута.

Несавесни грађани најчешће узурпирају њиве, оранице и излетишта. На неким дивљим депонијама буде и до 30.000 кубика отпада, за чије уклањање је потребно око десет дана. На сметлиштима широм општине најчешће се могу пронаћи грађевински материјал, шут, намештај, бела техника, па чак и остаци животиња.

- Апеловали смо и на надлежне институције у граду да се казне за бацање отпада "где ко стигне" повећају и да пробамо да на тај начин уведемо какав-такав ред - каже Стеван Шуша, председник Го Сурчин.

- Чистили смо и део депоније у Сурчину, код "штала", али сад је горе него што је било. Део према Сави такође смо чистили небројено пута, изгледа као да се боримо са ветрењачама.

Како каже Шуша, комунално предузеће готово сваког дана чисти смеће и око аеродрома у Сурчину

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)