МУЗЕЈ НАУКЕ УМЕСТО ПАРКИНГА: Рани јавни увид елабората за план ширег подручја уз Кнез Михаилову улицу

М. СТАНОЈКОВИЋ

27. 01. 2021. у 11:28

МУЗЕЈ НАУКЕ УМЕСТО ПАРКИНГА: Рани јавни увид елабората за план ширег подручја уз Кнез Михаилову улицу

Фото И. Маринковић

ЕЛАБОРАТ плана детаљне регулације ширег подручја уз Кнез Михаилову улицу је на раном јавном увиду.

Овај документ бави се заштитом културно-историјског језгра града, а предвиђа се изградња нових музеја, пословно-стамбених објеката и бициклистичких стаза. Музеј науке и технике планиран је на локацији Ђуре Јакшића 9 уместо досадашњег паркинга, а бициклистичке стазе планиране су у Краља Петра, Узун Мирковој и Васе Чарапића.

Документ обухвата подручје Кнез Михаилове, Краља Петра, Узун Миркове, Студентског трга, Васе Чарапића, Трга републике, Сремске, Маршала Бирјузова, Царице Милице, Цара Лазара, Грачаничке и Париске.

Када је реч о градњи мешовитих градских центара, намењено је 32,4 одсто плана, односно на 5,81 хектара, а за комерцијалне око 3,33 хектара, односно око 18 одсто плана. Процена је да се број становника повећа незнатно, са 6.760 на 6.940, а број станова са 2.331 на 2.393.

Према елаборату, део наставног и научно-истраживачког рада Биолошког и Географског факултета са Студентског трга 3 биће пресељени на нову локацију, а у току је израда техничке документације за изградњу објеката на три факултета - Географског, Биолошког и Факултета за безбедност на Новом Београду.

- Планиран је нови објекат културе - музеј науке и технике у Улици Ђуре Јакшића 9, на локацији на којој се тренутно налази привремени јавни паркинг - наводи се у документацији.

- Постојеће Позориште "Бошко Буха" у објекту на Тргу републике број 3, се планским решењем задржава.

ОЧУВАТИ ЗЕЛЕНИЛО

У ОБУХВАТУ плана предвиђа се очување дрвореда у пешачкм улицама, а предвиђена је могућност додатног озелењавања. У случају реконструкције, када је реч о тргу, обавезно је сачувати зелену површину у постојећим границама у стилу у ком је зеленило подигнуто. Изградња подземних и надземних објеката није дозвољена.

Планиране су и доградња и реконструкција објекта САНУ. Када је реч о саобраћајном решењу, планирано је да Кнез Михаилова улица и даље чини окосницу пешачке зоне, као и да се унапреде постојеће везе, пасажи. Јавна гаража на Обилићевом венцу се задржава, док ће се део места за паркирање решавати ван граница плана, односно на Студентском тргу и у Тадеуша Кошћушка.

- Планирано је и постепено увођење мреже савременог градског капацитетног шинског система чији је један крак планиран подземно кроз централно градско подручје и прелази реку Саву преко планираног новог моста низводно од Бранковог моста. Траса овог крака шинског система налази се унутар границе предметног простора - стоји у елаборату.

Како је раније за "Новости" рекао градски урбаниста Марко Стојчић, потребно је било ближе дефинисати овај простор како би било немогуће изградити неки објекат или извршити интервенцију иза које не може Град да стоји:

- Овим ће бити дефинисано и тачно како се евентуалне интервенције могу радити да би се заштитио овај део, али и касније и приликом проширења пешачке зоне. Овај план радимо детаљно у сарадњи и са градским и са Републичким заводом за заштиту споменика. n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)