ОСТАЈЕ ДОТАЦИЈА ЗА ПРИВАТНО ОБДАНИШТЕ: Надлежни звали родитеље чија су деца похађала вртић “Замак” на разговор, они одбили

Б. Борисављевић

26. 01. 2021. у 21:30

ОСТАЈЕ ДОТАЦИЈА ЗА ПРИВАТНО ОБДАНИШТЕ: Надлежни звали родитеље чија су деца похађала вртић “Замак” на разговор, они одбили

Фото Н. Скендерија

ПРЕДСТАВНИЦИ родитеља деце која похађају вртић "Замак", који је привремено затворен, одбили су разговор са секретаром за образовање и дечију заштиту Славком Гаком.

Предшколска установа "Замак" и у уторак је била отворена, упркос решењу просветне инспекције о привременој забрани рада. Разлог је, како смо сазнали, што је решење о привременом затварању, уручено ујутру. Међутим, родитељима претходно нико из управе вртића није рекао да децу не доводе у обданиште, а о одлуци о привременом затварању су сазнали из медија.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, представници родитеља из вртића "Замак" су позвани на састанак, али су они то одбили. Он истиче да им остаје право на коришћење субвенције, што значи да могу да упишу децу у било који други приватни вртић, уз финансирање из градске касе 80 одсто економске цене у државном вртићу.

РЕАГУЈУ И НА АНОНИМНЕ ПРИЈАВЕ

Редовне инспекцијске контроле, по закону, морају да се најаве три дана раније због чега је, за спречавање оваквих случајева, надлежнима потребна помоћ родитеља.

- Свако понашање које искаче из оквира правила, родитељи треба да пријављују - поручују надлежни.

- Реагујемо и на анонимне пријаве, али их морамо добити да би инспекција изашла у ванредну контролу.

- Осим тога, анализирамо расположиве капацитете у државним вртићима на Вождовцу, као још једну додатна могућност - каже Гак.

- Овакви случајеви не смеју да да сруше углед комплетне струке, јер већина ипак професионално управља предшколским установама али се о оваквим изузецима, по правилу, највише прича.

Привремено затварање би требало да "ступи на снагу" у среду, а Министарство просвете ће одлучити да ли ће вртићу бити тајно одузета дозвола за рад. Иако су били револтирани ужасавјућим снимком непримереног понашања према деци, родитељи су потписали петицију у којој траже да се вртић не затвори. Инспектори су констатовали низ неправилности, од дупло мањег броја васпитачица које немају лиценцу за рад до тога да не постоји запослена медицинска сестра васпитач, што је обавеза по закону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)