ВЕСИЋ О ОТВАРАЊУ СПОМЕНИКА: Велики догађај за Србију, ово се ради једном у целом веку

Танјуг

26. 01. 2021. у 19:03

ВЕСИЋ О ОТВАРАЊУ СПОМЕНИКА: Велики догађај за Србију, ово се ради једном у целом веку

Фото: Инстаграм/авуциц

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је срећан што је Србија сада толико снажна да може да подигне споменик родоначелнику своје најзначајније средњевековне династије, Стефану Немањи.

Весић је за Танјуг рекао да ће вечерас на Савском тргу бити одржана генерална проба отварања и да ће сутра увече свечаности присуствовати председник Србије Александар Вучић.

Заменик градоначелника је најављујући пригодан уметнички програм поводом отварања споменика оценио и да се овако велики и важан догађај није десио још од 19. века када је подигнут споменик Кнезу Михаилу на Тргу Републике.

Каже и да се осећа веома поносно што је овако велики пројекат урађен, јер, како напомиње, Србија није имала среће да подиже много споменика својим владарима.

Он је напоменуо и да су завршени сви радови на Савском тргу и да ће то бити најлепши и највећи пешачки трг не само у Београду, већ и у Србији.

- Укупно има 32 000 квадрата, од чега је 20 000 м2 пешачке зоне, 250 нових стабала, много зелених површина и наравно на Савском тргу је споменик Стефану Немањи.

Трг је завршен, а нама преостаје да у наредна два месеца још завршимо саобраћајницу која води из Савске у Немањину улицу - рекао је Весић.

Он је оценио ми да су реконструкција Железничке станице, Савски трг и споменик Стефану Немањи прави пример како се Београд мења.

- Урадили смо фасаду на згради бивше Железнице, брзо ће кренути реконструкција тог објекта, који ће постати Музеј историје Србије, биће сачувани и делови перона као део историје иза саме станице - рекао је Весић.

Весић је изразио задовољство и што је ове године завршен Храм Светог Саве, а осим подизања споменика Стефана Немање, кренула је и обнова Хиландара.

- Мислим да би многе генерације успешније од наших биле пресрећне да су могле да учествују у овако великим и значајним подухватима, јер ово се ради једном у целом веку - закључио је Весић.

Весић је то рекао после промоције књиге Луке Мичете „Немањићи - биографија" у Скупштини града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Goran Bele Vode Beograd

26.01.2021. 19:20

Све је прелепо. вратите Стефану Немањи крст у руку. Ово је православна Србија, а он српски православни владар.