БЕЗ ПРЕПРЕКЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ: Служба градског урбанисте Марка Стојичића планира лакше кретање суграђана са инвалидитетом

М. СТАНОЈКОВИЋ

21. 01. 2021. у 12:22

БЕЗ ПРЕПРЕКЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ: Служба градског урбанисте Марка Стојичића планира лакше кретање суграђана са инвалидитетом

Фото Танјуг

БЕОГРАД би до краја 2022. године требало да постане место боље прилагођено суграђанима са инвалидитетом, који су сада умногоме ускраћени за несметано функционисање и кретање кроз престоничке улице.

Служба градског урбанисте планира да распише конкурс за идејно решење за мобилијар, пешачке стазе, тротоаре и приступ јавним службама, који ће бити прилагођени њиховим потребама.

Како би на прави начин створили услове за Београђане са сметњама у развоју, упућен је позив за достављање предлога унапређења њиховог кретања.

ПРАВИЛНИК О ПРИСТУПАЧНОСТИ

*ВЛАДА Србије, у складу са правилником о приступачности, донела је одлуку о стратегији унапређења положаја особа са инвалидитетом. Такође, предвиђен је Акциони план који ће пратити све активности, укључујући и министарства, организације, институције чија је то надлежност.

- Кроз разговор са представницима особа са инвалидитетом или сметњама у развоју закључили смо да не могу да користе град онако како би требало - објашњава, за "Новости", Марко Стојчић градски урбаниста.

- Зато је потребно да нам укажу на конкретна места која је потребно прилагодити. Надамо се да ћемо до краја следеће године овај пројекат, јер сви Београђани заслужују да могу да користе све делове, службе града на начин на који је њима потребан.

Након што предлози буду прикупљени, уследиће конкурс за идејна решења како би се идеје реализовале.

- Конкурс се односи на урбани мобилијар, начин обраде јавних површина, као што су тротоар, стазе, пешачки прелази, приступачност јавним и другим службама - наводи Стојчић.

- Ово се односи и на аудио-визуелне апликације како би се боље сналазили. Након што изаберемо идејно решење, следи и измена каталога урбаног мобилијара у који ћемо уврститити ове новине, а онда и ангажовање свих јавних предузећа како би се и они укључили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)