ИАКО ЈЕ ЗАШТИЋЕНА: У улици Кнеза Милоша могуће интервенције

Танјуг

19. 01. 2021. у 23:36

ИАКО ЈЕ ЗАШТИЋЕНА: У улици Кнеза Милоша могуће интервенције

Улица кнеза Милоша спаја три општине

Одлуком Владе Србије, утврђене су могуће интервенције у зони Улице кнеза Милоша, изјавио је данас главни урбаниста Марко Стојчић и додао да ће та одлука помоћи граду, али и инвеститорима и власницима парцела да знају да ли су могуће интервенције и какве.

У зони улица Кнеза Милоша, Ресавске и Сарајевске постоје објекти који су одлуком Владе Србије заштићени као део културно-историјске целине, а према речима Стојчића, то је разлог зашто не могу ни да се руше нити да се на њима интервенише.

- 'Има објеката где је то могуће, као што је то био случај са зградом амбасаде САД. Ова одлука Владе Србије помоћи ће граду, али и инвеститорима, односно власницима парцела, да јасно знају да ли и шта су могуће интервенције - рекао је Стојчић за ''Београдску хронику'' РТС-а, наводи се у саопштењу градске управе.

Појаснио је да ће за сваку интервенцију на објектима, крову, фасади, заједничким просторијама бити потребна сагласност Завода за заштиту споменика културе, коју ће морати да добију и инвеститори и грађани.

Завод издаје услове под којима може да се ради, а након тога је потребна и сагласност на пројекат и документацију.

То, објаснио је Стојчић, не значи да су на појединим објектима забрањени радови, већ да постоје јасно дефинисане мере заштите.

Додао је да се одлука владе односи на објекте, али не и на планирану подземну гаражу.

- 'Тај пројекат је још увек под одређеном ревизијом, пре свега због проблема коришћења Улице кнеза Милоша током градње. Још није донета одлука да ли ће подземна гаража бити ту или на једној од слободних парцела, конкретно на парцели поред Министарства спољних послова - навео је Стојчић.

Како је рекао, коначна одлука биће донета у наредна два месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)