"ПАСЈЕ ВРЕМЕ" И ЗА ПСЕ: Пси луталице угрожене током хладних дана, посебно кад се жива спусти до минус 10

И. Б.

19. 01. 2021. у 07:52

ПАСЈЕ ВРЕМЕ И ЗА ПСЕ: Пси луталице угрожене током хладних дана, посебно кад се жива спусти до минус 10

Фото Приватна архива

ТОКОМ зимског периода, када су температуте неретко испод нуле, напуштени пси који лутају по улицама су веома угрожени.

Према речима ветеринара, уколико не једу, опада им телесна маса, а тада се повећава могућност да ће се смрзнути. У оваквим временским условима најважније ствари за њих су храна, вода и склониште од ветра.

Ипак, из ЈКП "Ветерина Београд" нам објашњавају да ово још нису температуре које су веома ризичне за напуштене псе, опасно је када температуре дођу до - 10 степени Целзијусових, када предузимају озбиљније кораке.

- Свако ко види изнемоглог пса или са неким повредама, обавезно нека нам се обрати, наши контакти су добро познати грађанима - каже директор ЈКП "Ветерина Београд" Будимир Грубић.

ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

ВЕТЕРИНА Београд у просеку дневно има око 20 интервенција, а протеклих дана најчешће озледе су биле ишчашење кука, прелом ноге, али су псе мучиле и упала крајника, као и вирусно-бактеријске инфекције - каже Грубић.

Наглашава да је у протеклих осам година стерилисано и збринуто око 45.000 паса пронађених на улици.

- Због епидемиолошке ситуације у земљи, нисмо у могућности да организујемо неке веће акције како бисмо помогли напуштеним псима у овим моментима - каже Милица Ранковић, председница Удружења за заштиту животиња и развој грађанске свести "Феникс".

- Апелујемо на све суграђане који су у прилици да направе неко склониште, што им је тренутно најнеопходније, и у њега оставе нешто јачу храну и воду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)