БЕОГРАДУ ЈОШ ЧЕТИРИ ГРОБЉА: Под капом "Погребних услуга" додатна почивалишта у Новом Београду, на Палилули, у Гроцкој и Земуну

Г. НОВАКОВИЋ

18. 01. 2021. у 08:51

ТРЕНД недостатка места за сахрањивање, који је примећен у већини светских градова, нарочито у последњих годину дана, погодио је и престоницу. Стога је донета одлука да се формирају четири нова почивалшта, која ће прећи у надлежност ЈКП "Погребне услуге".

БЕОГРАДУ ЈОШ ЧЕТИРИ ГРОБЉА: Под капом Погребних услуга додатна почивалишта у Новом Београду, на Палилули, у Гроцкој и Земуну

Фото Н. Скендерија

На тај начин створиће се простор за нове гробнице на општинама Нови Београд, Палилула, Гроцка и Земун.

Одборници скупштине Града су на последњој седници пред крај прошле године одлучили да се на списак вечних кућа покојника, које су део градског предузећа "Погребне услуге" додају још четири. Реч је о "Бежанији 2", "Лешће 2", гробљу у Калуђерици и гробљу у Батајници.

- Недостатак простора за сахрањивање је проблем са којим се суочава већина светских и европских метропола, што је случај и са Београдом - кажу у ЈКП "Погребне услуге". - У регуларним условима, Београду је потребно између 4.000-5.000 гробних места годишње, које је наше предузеће успевало да обезбеди.

Према речима надлежних, Град Београд је и пре пандемије вируса корона, односно дужи низ година, имао планове за изградњу или проширење неколико престоничких вечних кућа. На тај начин би се омогућило уредно сахрањивање на територији главног града у наредних пола века. Пре свега, идеја је била усмерена ка изградњи два гробља - "Лешће 2" и "Бежанија 2".

- Реализацији наведених планова су до сада на путу стајали нерешени имовнинско-правни односи, који су сада разрешени - кажу у предузећу. У случају сва четири почивалишта, која су поменута у допуни Одлуке, реч је о новим гробљима, а не о проширењима већ постојећих.

ПОСТОЈЕЋА ПОЧИВАЛИШТА

ПРЕ допуне поменуте Одлуке, Београд је располагао са укупно десет гробља, на исто толико општина, које су у надлежности ЈКП "Погребне услуге". Реч је о Новом гробљу, Централном, Топчидерском, Бањичком, гробљу Лешће, Земунском, Бежанијском (старом и новом), гробљима Орловача и Збег. На подручју приграда, места за сахрањивања одређује својим одлукама скупштина општина Барајево, Гроцка, Младеновац, Лазаревац, Обреновац, Сурчин и Сопот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)