РУКАВАЦ ЧИСТЕ ДО ПОЧЕТКА ПРОЛЕЋА: Са дна десне обале Саве досада је извучено 17.500 ОД 40.000 кубика наноса

Ј. Гочанин

16. 01. 2021. у 14:42

КРАЈ наредног месеца предвиђен је за завршетак радова на чишћењу Чукаричког рукавца, уколико то временске прилике и околности дозволе.

РУКАВАЦ ЧИСТЕ ДО ПОЧЕТКА ПРОЛЕЋА: Са дна десне обале Саве досада је извучено 17.500 ОД 40.000 кубика наноса

Фото М. Анђела

До сада је обављено нешто мање од пола посла, односно извађено је тачно 17.500 кубика муља, потврдили су, за "Новости", у ЈВП "Србијаводе".

Радови на санацији десне обале Саве, у зони рукавца, изводе се у складу са уговором који је ЈВП "Србијаводе" као наручилац закључило са ВПД "Регулације" д.о.о. као извођачем радова.

Стручна служба ЈВП "Србијаводе" надлежна је за праћење реализације радова, a временске прилике свакако утичу на ову врсту послова.

- Извођење радова на чишћењу и одвожењу муља из Чукаричког рукавца и депоновању у матицу реке Дунав, у зони Аде Хује, не може се одвијати по магли и јаком ветру. Најава ледених дана такође ће успорити реализацију ових радова. Појава ниских температураможе да проузрокује залеђеност материјала у сенкеру и отежа истовар - објашњавају у ЈВП "Србијаводе".

"СРБИЈАВОДЕ" ОДГОВОРНЕ

ВОДНИ инспектор Секретаријата за инспекцијске послове сачинио је записник на основу ког је донето решење којим се ЈП "Србијаводе" налаже чишћење муља на овој локацији.

Ниједно јавно предузеће у граду, наиме, није било надлежно за Чукарички рукавац и одмуљавање.

Како објашњавају у овом предузећу, отежавајућа околност у извођењу радова је и присуство сплавова у зони изнад улива Топчидерске реке према прегради, које је неопходно померити, у циљу омогућавања што квалитетнијег чишћења дна рукавца.

Из овог предузећа такође апелују на кориснике јахти, чамаца и других пловних објеката да не користе зону у којој се изводе радови, због њиховог отежаног извођења, као и због сопствене безбедности.

Чишћење Чукаричког рукавца започето је 23. новембра, а рок за завршетак је 60 радних дана. У питању је количина од 40.000 кубика наноса дуж целог рукавца, а након завршених радова обавиће се хидрографско снимање дела корита реке Дунав на којем је одложен извађени материјал.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)