ШУТ НА УМКИ И У СУРЧИНУ: Осим у Реви, "чистоћа" ће прерађивати грађевински отпад на још девет локација

М. С.

16. 01. 2021. у 17:38

ШУТ НА УМКИ И У СУРЧИНУ: Осим у Реви, чистоћа ће прерађивати грађевински отпад на још девет локација

Фото: Printskrin

ЈКП "Градска чистоћа" има у плану да осим у Реви у Крњачи, на још два места у граду изгради постројења за прераду грађевинског отпада.

После преласка винчанске депоније у руке приватног партнера, "Чистоћа" неће имати где да складишти ову врсту отпада, па планира да изградњи постројења и на Умки и у Сурчину, као у "Рева" у Крњачи.

Током првог квартала ове године, биће прибављена дозвола за постројења у Умци, где ће се довозити отпад са Чукарице, Раковице, Вождовца и са Савског венца.

- Ефекти успостављања депоније "Умка" су вишеструки. Смањење трошкова транспорта будућих корисника, повећана продуктивност због близине истовара за четири наведене општине, као и смањење негативног утицаја на животну средину која настаје приликом транспорта отпада - наводи се у програму пословања ЈКП "Градске чистоће" за 2021. годину.

- Прибављање дозвола за локацију "Сурчин" очекује се током другог и четвртог квартала, а овде ће се довозити грађевински отпад са Новог Београда, из Земуна и Сурчина.

ДУНАВ

КАКО је наведено у захтеву за сагласност на студију процене утицаја на околину постројења на локацији Рева, због удаљености локације од зоне становања, планиране активности не неће имати значајан утицај на здравље становништва.

- Простор је неизграђен, неуређен удаљеност од Дунава је 500 метара - наводи се у студији.

Како су "Новости" већ писале, као прво постројење изабрана је локација Рева у близини Дунава. На дозволу се још чека, а очекује се да земљиште буде спремно за експлоатацију од марта.

- На локацији је потребно изградити плато за постројење које рециклира грађевински и отпад који настаје рушењем. Завршетак изградње платоа очекује се у другом кварталу ове године - план је "Чистоће".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Stanko

16.01.2021. 22:54

Od pocetka pancevackog puta gde je zemljiste u industrijskoj zoni dovesti investitore da grade i druge firme. Najbolja lokacija, najbliza centru i drugim gradovima koja spaja nova obilaznica. Drumski zeleznicki i vodeni saobracaj su u najblizoj udaljenosti. Ne znam zasto to neko ne zna da uradi projekat, koji bi dosta ljudi zaposlili na levoj obali.