СВЕ ШТО ИМ ЈЕ ТРЕБАЛО, БЕОГРАЂАНИ СУ ОВДЕ НАЛАЗИЛИ: Како је Балканска улица, један од симбола Београда, утонула у заборав (ФОТО)

З. НИКОЛИЋ

15. 01. 2021. у 22:27

ДУГО је у Београду постојало правило да, ако не можете да пронађете нешто што желите да купите или вам је неопходно за домаћинство - идите у Балканску улицу.

СВЕ ШТО ИМ ЈЕ ТРЕБАЛО, БЕОГРАЂАНИ СУ ОВДЕ НАЛАЗИЛИ: Како је Балканска улица, један од симбола Београда, утонула у заборав (ФОТО)

Фото архива

 

У тамошним радњама је, ваљда, постојало све што је потребно за "овоземаљски живот".

Узбрдица којом ова улица води није била пријатна, али су сва решења, некако, постојала у њој.

Живот занатског Београда био је везан за овај простор још од доба кнеза Милоша. Претеча данашње Улице краљице Марије, а некада и Народног фронта, била је Абаџијска улица, која је била прозвана по некадашњим занатлијама који су се бавили трговином оваквом, грубом тканином, примереном оном времену.

Потом се лагано измештала према деловима града који су полако нарастали, али је Балканска улица остала неприкосновена. Дуго је и Булевар краља Алекасндра био градска трговачка дестинација за трговину на мало.

Тек, стари снимци ове улице остали су још дуго важни за све варошке занатлије који су хтели да сачувају своја стара знања, вештине и поштовање према вишедеценијским муштеријама.

Шетња Балканском улицом данас није толико битна за Београђане. Некада је била незаобилазно седиште за све који су се бавили старим занатима.

Фото архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)