СИМБОЛИЧНО: Познато када ће бити откривен споменик Стефану Немањи

Novosti online

04. 01. 2021. у 13:24

СИМБОЛИЧНО: Познато када ће бити откривен споменик Стефану Немањи

Фото: Фацебоок

НА Светог Саву, 27. јануара биће откривен споменик Стефану Немањи и отворен реконструисан Савски трг, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић и додао да потом следи обнова Карађорђеве улице, од Савског трга до Бранковог моста, уређење фасада, као и измештање старе аутобуске станице.

Весић је рекао да обнова Савског трга на најбољи начин показује како се Београд мења и уређује последњих осам година.

- Сетите се само како је изгледао трг испред старе железничке станице пре само две године. Такси станица, посечено дрвеће, аутобуска окретница, споменик од зарђалог гвожђа који нису прихватали ни они којима је био намењен. Данас је то највећи и најлепши пешачки трг у Београду, чија је површина 32 хиљаде метара квадратних, урађен према пројекту једног од најбољих архитектонских бироа у Европи из Мадрида, са велелепним спомеником оснивачу најважније српске средњовековне династије Стефану Немањи, који је извајао Александар Рукавишников, један од највећих европских вајара - рекао је заменик градоначелника Београда и додао да је обновљена и осветљена фасада старе железничке станице, која ће постати Музеј историје Србије.

Весић је рекао да ће се после отварања Савског трга још два месеца радити на реконструкцији улице која повезује Савску и Немањину и која обилази нови трг.

- Да би се ова улица урадила, неопходно је да потпуно проради нова канализациона црпна станица, која је урађена испод трга и сада је у пробном раду. Када она буде пуштена, креће рушење старе канализационе станице која се скоро осам деценија налази у земљи испред болнице Свети Сава. Тек тада можемо да урадимо улицу која ће имати четири траке и нове трамвајске баштице - објаснио је Весић.

Весић је рекао да очекује да ће стара аутобуска станица бити исељена и порушена до краја ове године, као и да следи реконструкција Карађорђеве улице, од Савског трга до Бранковог моста, са уређењем фасада.

- Зграда Поште у Савској биће реконструисана и том приликом биће враћена Коруновићева фасада која је уништена после Другог светског рата. Тренутно реконструишемо Улицу Милана Миловановића са урбаним џепом на углу ове улице са Балканском, Гаврила Принципа и Адмирала Гепрата а следи и реконструкција Улице краљевића Марка. Наравно, у току је и обнова хотела Бристол. Када све буде завршено, овај крај града, уз Београд на води који је никао на месту старих железничких шина, постаће најпрестижнији крај за живот у нашем граду, а пре само неколико година овде нико није желео дa живи. Ето, на примеру овог краја види се у чему је разлика између нас и наших претходника и како се Београд развија и мења набоље - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ivan BG

04.01.2021. 14:07

Sve ce to biti lepo i super samo bi na jednu stvar trebalo posebno obratiti paznju a to je da se strogo vodi racuna o urednosti i izgledu svega toga jer je odvratno i ruzno pogotovo za turiste koji budu dolazili a bilo je toga nazalost, takvi smo mi narod, DA NE BUDE RAZNOG SMECA I OTPADAKA OD HRANE A NAROCITO ISPISANIH GRAFITA!Mislim da bi trebalo da komunalna policija posebno obrati paznju i da redovno dezura i kontrolise sve to s vremena na vreme. Moramo da nas Beograd predstavimo u najlepsem sjaju,lepoti, kulturi,izgledu...da nam turisti uvek dodju...?