ЗАБОРАВ "ПРОГУТАО" СПОМЕН ПАРК: Парк пријатељства некада као један од "заштитних знакова" Београда

Зоран Николић

31. 12. 2020. у 13:58

ЗАБОРАВ ПРОГУТАО СПОМЕН ПАРК: Парк пријатељства некада као један од заштитних знакова Београда

Фото: Архива

ПАРК пријтељства био је једна од најважнијих обележја некадашње Југославије и Покрета несврстаних земаља чији је она била оснивач. Био је то и један од "заштитних знакова" Београда.

Од почетка шездесетих година прошлог века почело је и "златно доба" тадашње југословенске политике која је држави донела велику популарност у свету. Оснивање овог покрета, који је углавном окупљао земље Трећег света, била је основна карактеристика политике оних држава које су се клониле Хладног рата.

Тада је у Београд долазило много политичара, уметника и других јавних личности из целог света.

Фото: Архива

 

Међу њима били су амерички астронаути који су слетели на Месец, Британска краљица, лидери свих важних несврстаних земаља, као и други велики државници из бројних држава света.

Једно од места које су обавезно посећивали био је и Парк пријатељства, у коме би засадили дрвеће у знак мира.

На старим фотографијама виде се етиопски цар Хајле Селасије, као и индијски лидер Џавахарлал Нехру.

Амбијент града из тог доба био је другачији. До седамдесете године Бранков мост имао је само три траке, док није дограђено још три.

Фото: Архива

 

Шеталиште на Ушћу, које је пројектовао легендарни архитекта Брана Јовин није имало сплавове, по којима је данас препознатљиво. Једини угоститељски објекат био је зидани ресторан на самој обали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dejan

01.01.2021. 18:42

Splavovi su lepa ideja ali bi Beograd morao da uredi njihov izgled! Ne bi smelo biti dozvoljeno da svaki ima neki svoj stil! Trebalo bi da grad daje projekte splavova tako da oni budu lepi i uredni i da budu ukras grada a ne da to odaje utisak haosa i ciganije!! Takođe bi moralo da se uredi koliko glasna muzika sme da bude na njima. Ovo sada ne liči ninašta!!!