ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА: Обновљено спомен обележје на месту погибије кнеза Михаила Обреновића (ФОТО)

Танјуг

30. 12. 2020. у 14:08

ЗАВОД за заштиту споменика културе града Београда израдио је Пројекат санације и рестаурације спомен обележја на месту погибије Кнеза Михаила Обреновића у Кошутњаку, захваљујући средствима које је определио град Београд, јавили су из тог Завода.

ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА: Обновљено спомен обележје на месту погибије кнеза Михаила Обреновића (ФОТО)

Фото: Горан Весић

Пројекат је реализован на основу затеченог стања и архивске документације, а пре почетка извођења радова, Спомен обележје било је у веома лошем стању - камен је био прекривен наслагама патине и дивље вегетације, графитима и траговима рђе.

Осим тога, како наводе из Завода, ланци од кованог гвожђа су кородирали а неки делови су и недостајали, ограда унутар самог спомен обележја била је уклоњена, а неки њени делови били су и украдени.

Извођење радова трајало је месец дана и Завод за заштиту споменика културе града Београда у Горњем граду на Калемегдану, имао је и конзерваторски надзор.

Србија шуме су поставиле две инфо табле, док је Завод приредио текст о животу и политичком деловању кнеза Михаила и самом месту убиства кнеза. На спомен обележју урађена је рестаурација камених зидова и стубова, што обухвата прање и чишћење камена и спојница, као и фуговање, рестаурацију каменог степеништа на улазу и дренажу тла у спомен обележју, не би ли дошло до растерећења накривљеног зида у будућности.

Извршена је и стабилизација и враћање источног зида у оригиналан вертикални положај заједно са стубовима.

Након радова на камену, урађена је консолидација камена премазом који има и функцију заштите камена од графита и његовог даљег пропадања. Ланци од кованог гвожђа и метална ограда су такође рестаурирани, делови који су недостајали и дотрајали су замењени по узору на постојеће, односно према детаљима из архивске документације.

У годинама после трагичне смрти кнеза Обреновића у Кошутњаку, изведена је ограда од кованог гвожђа којом је означено само место убиства.

Касније је подигнута и ограда од камених квадера са гранитним стубовима повезаним масивним ланцима од кованог гвожђа.

Таквим решењем је повећана укупна површина спомен обележја, са симболичким садржајем кенотафа - гробног места без тела.

Спомен обележје на месту убиства кнеза Обреновићау Кошутњаку има културно-историјску вредност као меморијални простор везан за истакнуте личности из националне историје и налази се у оквиру просторно културно-историјске целине „Топчидер“ која је утврђена за културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је рекао да је 10. јуна ове године, када је дошао да положи венац на место где је убијен српски кнез Михаило Обреновић, видео да је спомен обележје потпуно девастирано и разрушено.

"Срамота је што смо се тако односили према месту на којем је убијен један од наших најзначајнијих владара у 19. веку", рекао је Весић.

Навео је да је тада наложио Заводу за заштиту споменика културе града Београда да обнове спомен обележје и додао да је камен потпуно обновљен, стабилизован зид који је био скоро обрушен, те да је посебно сачувана ограда којом је обележено место на ком је убијен кнез Михаило Обреновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)