СТЕФАН НЕМАЊА ЧУВА ПРЕСТОНИЦУ: Завршен споменик великом жупану, монументално дело у славу великог претка (ФОТО)

Новости онлине

25. 12. 2020. у 08:27

СТЕФАН НЕМАЊА ЧУВА ПРЕСТОНИЦУ: Завршен споменик великом жупану, монументално дело у славу великог претка (ФОТО)

Фото: Фацебоок

СПОМЕНИК Стефану Немањи је завршен и од данас ће красити Савски трг и цео Београд.

Заменик градоначелника Горан Весић се тим поводом огласио на свом фејсбук налогу. 

- Велики дан за Београд и Србију! Споменик Стефану Немањи је завршен и постаје власништво нашег народа. Поносан јер сам био део историјског подухвата.

Подсетимо, споменик је израдио руски вајар Александар Рукавишников. Са 23 метра је убедљиво највиши у српској престоници, и налази се на Савском тргу, непосредно испред зграде некадашње Главне железничке станице.

Велики споменик направљен је у бронзи и исечен у деловима је допремљен из Русије.

Влада Србије именовала је организациони одбор за откривање споменика Стефану Немањи, на чијем је челу министарка културе Маја Гојковић, а откривање споменика планирано је 27. јануара.

Чланови одбора су министри Дарија Кисић-Тепавчевић, Никола Селаковић и Александар Вулин, те државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, заменик председника скупштине града Београда Андреа Радуловић и председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић.

Како је изгледало постављање споменика претходних месеци можете погледати у галерији:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dr Hanibal

13.01.2021. 04:28

Протеклих неколико месеци јавност у Србији заокупљена је расправом о споменику Стефану Немањи што је мене потакло да покренем једно суштинско питање засто уопште ми Светог Симеона Мироточивом још увек зовемо његовим мирјанским именом? Одве бих да изнесм моје скромно мишљење без хронологије и датума јер у вечности време и датуми нису толико битни. Тренутак када Стефан Немања и његова супруга Ана примају монашки постриг, по мом мишљењу, престају да постоје као прости мирјани и рађају се монах Симеон и монахиња Анастасија. Опет по мом скроном моишљењу то је јединствен случај у свету где родитељи постају духовна деца свог (билошког) сина. По упокојењу монаха Симеона и његовим полагањем у гроб почиње вечни живот у Господу Светог Симеона Мироточивог, стога је неприкладно светитеља називати мирајнским (световним) именом.