МУЉ СЕЛЕ У ДУНАВ: Екипе јавног предузећа "Србијаводе"ископавају наталожене наносе из Чукаричког рукавца

Ј. Гочанин

19. 12. 2020. у 12:23

МУЉ из Чукаричког рукавца, због којег се од половине октобра осећају непријатни мириси у овом делу Београда, на основу наутичке сагласности Лучке капетаније биће одложен у Дунав на неколико локација узводно од Панчевачког моста, на одстојању од 300 до 400 метара од леве обале, потврдили су, за "Новости", у ЈП "Србијаводе".

МУЉ СЕЛЕ У ДУНАВ: Екипе јавног предузећа Србијаводеископавају наталожене наносе из Чукаричког рукавца

Фото В. Н.

Радови на чишћењу рукавца започети су 23. новембра, а рок за завршетак је 60 радних дана.

- Без обзира на епидемиолошку ситуацију у земљи, радови напредују предвиђеном динамиком - рекли су у ЈП "Србијаводе".

- У току је машински ископ наноса из рукавца пловним багером, након чега ће ископани материјал бити транспортован до локације коју је одредила Дирекција за водне путеве. Одложени материјал ће бити разастиран на што већој површини, како се не би формирали подводни прагови који би могли да утичу на режим тока.

 УГИНУЛЕ РИБЕ

КАКО су раније потврдили, за "Новости", у Секретаријату за инспекцијске послове, водни инспектор овог секретаријата је изласком на терен 27. октобра затекао неколико угинулих риба у Чукаричком рукавцу. Такође, контролом је утврђено да је вода на ушћу Топчидерске реке у рукавац тамне боје и непријатног мириса.

Према речима саговорника, у питању је количина од 40.000 кубика наноса дуж целог рукавца, а након завршених радова обавиће се хидрографско снимање дела корита реке Дунав на којем је одложен извађени материјал.

На овом месту годинама се таложе велике количине муља и смећа, што највише доприноси његовој неуређености. "Новости" су много пута претходних година указивале на овај озбиљан проблем, а само се спорадичним акцијама приступало његовом решавању.

Пошто ниједно јавно предузеће у граду није било надлежно за Чукарички рукавац и одмуљавање, водни инспектор Секретаријата за инспекцијске послове сачинио је записник половином прошлог месеца, на основу ког је донето решење којим се ЈП "Србијаводе" налаже чишћење муља на овој локацији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)