БЕСПРАВНА ГРАДЊА КОЧИ СВЕ РАДОВЕ. Инфраструктурни проблеми у насељу Војвода Влаховић муче житеље, надлежни обавештени, а решења нема

С. ВИДАЧКОВИЋ - Ј. ДИНЧИЋ

18. 12. 2020. у 11:14

НАСЕЉЕ Војвода Влаховић налази се на међи општина Звездара и Вождовац, али сем територије, на "граници" су и чистоћа, питање легалне градње, као и недостатак водоводне и канализационе мреже.

БЕСПРАВНА ГРАДЊА КОЧИ СВЕ РАДОВЕ. Инфраструктурни проблеми у насељу Војвода Влаховић муче житеље, надлежни обавештени, а решења нема

Не зна се број нелегално изграђених квадрата / Фото С. Видачковић

Недавна хаварија водоводне цеви која је направила поплаву у згради у Улици Милована Видаковића 1, поново је покренула заборављене и заостале проблеме који нису решени ни 15 година од изградње прве вишеспратнице на овој падини.

Без иједне зелене површине, поште, банкомата, са једном минибус линијом, три мале продавнице и недовољним бројем контејнера, свако ко крочи у насеље Војвода Влаховић стиче утисак да је далеко од центра престонице. Иако недостаје легална водоводна и канализациона мрежа, то не смета инвеститорима да, са дозволом или без ње, зидају нове објекте. Како, за "Новости", објашњавају у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, они не располажу подацима о броју бесправно изграђених објеката у овом блоку, али им је јасно да управо дивља градња кочи све могуће инфраструктурне радове.

- Непланска и нелегална градња у насељу Падина довела је до раскорака између постојеће планско-техничке документације и фактичког стања на терену - кажу у Дирекцији. - Највећи део планираних саобраћајница са пратећом инфраструктуром није могуће извести према планској и пројектној документацији јер су физичка и правна лица бесправном изградњом заузели трасе планиране мреже. Потребно је решити питање нелегалних објеката, ограда, зидова, стабала, канделабра који се налазе дуж трасе саобраћајница предвиђених урбанистичким планом.

У оквиру траса јавне инфраструктуре, истичу у Дирекцији, укупна површина нелегалних објеката у Улици војводе Влаховића и околним улицама је око 2.000 квадрата, а дужина разних врста ограде је око 1.200 метара. Такође, проблем прави и око 200 стабала разног дрвећа, односно воћњака.

Током ранијег периода Дирекција је у надлежној служби непокретности покренула поступке деобе катастарских парцела због формирања грађевинских плацева за јавне саобраћајне површине. Како нам је прецизирано, у до сада окончаним поступцима решавања имовинско-правних односа, Дирекција је физичким и правним лицима исплатила 5,7 милиона евра у оквиру постизања споразума о накнади за изузете непокретности.

Међутим, на питања зашто градња нових објеката у насељу Војвода Влаховић није стала ако је надлежнима било познато да ни старије зграде немају одговарајући прикључак на мрежу, и када ће почети решавање овог проблема - нисмо добили одговоре, ни из општина, ни из Градске управе.

ДОЗВОЛЕ ЗА МИЛИОН ЕВРА

КАКО нам је речено у Дирекцији, према обрачунима накнаде и доприноса за уређивање грађевинског земљишта у поступцима издавања грађевинских дозвола за легалне објекте у насељу Падина, Град Београд је наплатио око 1,5 милиона евра од инвеститора који су легално градили објекте у овом насељу. Међутим, инспекција се овде није бавила пописивањем дивље градње.

ТЕХНИЧКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

СТРУЧЊАЦИ из Дирекције израдили су техничку документацију за прибављање грађевинских дозвола и извођење радова на саобраћајницама у делу овог блока и то за 12 улица, са припадајућом инфраструктуром, као и пројектну документацију за саобраћајницу на ГП1, која носи радни назив Нова кумодрашка. Повезивањем, остварила би се веза на Цветанову ћуприју и Улицу војводе Влаховића.

- Реализацијом ових саобраћајница обезбедило би се низ побољшања за становништво овог насеља, јер би се стекли услови за приступ линијама јавног превоза у центар насеља, а за низ постојећих и планираних објеката обезбедиле би се приступне саобраћајнице и припадајућа мрежа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

011

18.12.2020. 11:33

Такви проблеми (па и много већи) муче и житеље бројних београдских насеља која су вековима старија од предметног, па - ником` ништа... Нисам приметио да се због свега тога било ко икада претерано потресао.

Mr Bean

18.12.2020. 15:01

Niko od nadležnih ne mari za probleme žitelja ovog naselja!Ulice i prilaz su urgentne za rešavanje!Kakav je problem porušiti nelegalnu gradnju na javnim površinama?!Sve ostalo što može-legalizovati! Rešenje je vrlo prosto!