ОПШТИНА ПЛАТИЛА РАДОВЕ НА МРЕЖИ: У звездарском делу стамбеног насеља Војвода Влаховић коначно саниран квар након пуцања водоводне цеви

Ј. Д. - С. В.

17. 12. 2020. у 06:34

ПОСЛЕ хаварије која се у понедељак догодила у згради у Улици Милована Видаковића 1 у насељу Војвода Влаховић на Звездари, квар је отклоњен, али решење проблема нелегалне водоводне и канализационе мреже у целом насељу још се и не назире.

ОПШТИНА ПЛАТИЛА РАДОВЕ НА МРЕЖИ: У звездарском делу стамбеног насеља Војвода Влаховић коначно саниран квар након пуцања водоводне цеви

Улица Милована Видаковића / Фото Д. Миловановић

Када су градска комунална предузећа утврдила да нису надлежна за овај случај, приватни мајстори које је финансирала ГО Звездара "смирили" су ситуацију, зауставили поплаву и даљу штету, али од сличних сцена страхује цео блок, јер ником није познато како је развучена "дивља" водоводна мрежа и докле.

Како су за наш лист објаснили из ЈКП "Београдски водовод и канализација", због непланске урбанизације, изградња овог насеља на граници општина Звездара и Вождовац није пратила пројектовање и извођење саобраћајница водовода и канализације у складу са хидротехничким решењима из важеће планске документације. Према речима станара који су претрпели недавну хаварију, до њихове зграде недостаје још 700 метара цеви како би се прикључили на мрежу.

Међутим, о легалном прикључку на водоводну и канализациону мрежу се говори пуних 15 година, откако је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда 2005. изградила прве вишеспратнице у овом насељу које су легализоване и добиле употребну дозволу. Овде чак не постоји ни кишна канализација, али из Дирекције, за "Новости", истичу да ће овај проблем ускоро бити решен. Тренутно се ради на изради техничке документације, како би се ускоро приступило решавању овог деценијског проблема.

- Кишна и фекална канализација биће изграђене у постојећој саобраћајници Цветанова ћуприја, од Стражарске косе до улице С 6 у насељу Падина - објашњавају у Дирекцији. - Пројектом ће се планирати изградња кишне канализације у дужини од 850 метара и фекалне око 2.200 метара.

Колико новца ће бити уложено у ове неопходне инфраструктурне радове, као и када ће се почети са радовима, знаће се након израде техничке документације. Из Градске управе нисмо сазнали која је укупна дужина нелегалних цеви у насељу Војвода Влаховић, као и да ли уопште има легалних прикључака у овом крају града. Изостали су и одговори на питања како се становници овог звездарског насеља могу прикључити на постојећу мрежу и које је евентуално решење за овај проблем.

НЕМА ПАРКИНГА НИ ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА

НЕДОСТАТАК канализационе и водоводне мреже јесте највећи, али није једини проблем који мучи житеље овог дела Звездаре. Бесправна градња некажњено буја, недостају паркинг-места, уређене зелене површине, немају ни пошту, а екипе "Градске чистоће" не могу да перу улице док год се не изгради кишна канализација. Због уских улица кроз насеље може да прође једино минибус, за аутобус нема места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)