"БРАЋА" ОД БАЊАЛУКЕ ДО КИНЕ: Прва повеља о братимљењу 1957. са Ковентријем, последња са главним градом РС

Ј. Динчић

13. 12. 2020. у 08:51

НЕДАВНО је престоница обележила четири деценије од потписивања споразума о братимљењу Београда и Пекинга.

БРАЋА ОД БАЊАЛУКЕ ДО КИНЕ: Прва повеља о братимљењу 1957. са Ковентријем, последња са главним градом РС

Односи Бањалуке и Београда веома блиски / Фото Д. Поздеровић

На листи земаља са којима град има потписан споразум о братимљењу су и Кина, Словенија, Грчка, Сједињене Америчке Државе, Република Српска и Уједињено Краљевство. У оквиру међународне сарадње први споразум потписан је септембра 1957. године са Ковентријем. Овај град у Великој Британији био је разорен у Другом светском рату, па је поменуте године Београд Ковентрију послао дрвну грађу за обнову разрушеног позоришта, које је затим добило име "Београдски театар".

Повеље о братимљењу свакако отварају врата за сарадњу на међународном нивоу и доприносе бољој афирмацији политичког, културног и привредног развоја.

Узимајући у обзир неоспорни утицај градова, користи од потписивања званичне потврде су многобројне - објашњава за "Новости" градоначелник Зоран Радојичић. - Од размене искустава у примерима добре параксе, преко културне размене која доводи до бољег упознавања становника два града до економске сарадње и инфраструктурних пројеката. Ова врста сарадње се такође одражава и на позиционирање Београда на веома високо место на листи најатрактивнијих туристичких и инвестиционих дестинација Европе, што потврђује све већи број посетилаца из иностранства, из године у годину.

Такође, пре две деценије потписан је Протокол о сарадњи са Кијевом и Букурештом, пре три са Тел Авивом, а пре четири са Будимпештом и Римом. Посебне везе Београд и Атина гаје од 1966. године, а престоница сарадњу има и са Сарајевом, Рабатом, Москвом, Сеулом, провинцијом Хунан, Астаном, Техераном и Берном, а специјалне везе са Минском, Скопљем, Подгорицом, Шенженом и Загребом. Иако је било много планова за ову годину, због пандемије изазване вирусом корона, многи планови су одложени за неко боље време. Од почетка године представници Београда успели су само да потпишу Повељу о братимљењу са Бањалуком. Здравствена криза одложила је и многе заказане манифестације. Тако ове године нису одржани планирани Дани Београда у Пекингу и Дани Беорада у Рабату. Одложено је потписивање Споразума са Краснодаром и Свердловском области у Руској Федерацији.

УЛИЦЕ БЕОГРАДА

У БЕЧУ и Варшави постоје улице које носе назив по престоници. Београдска улица налази се и у Берлину, због чега ће се на наредној седници града наћи одлука да једна престоничка улица буде названа по немачкој престоници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)