КОРОНА ПРОТЕРАЛА ОБЈЕКТИВЕ: За снимања на Београдској тврђави ове године забележено 70 одсто мање захтева

С. Видачковић

13. 12. 2020. у 07:52

ПАНДЕМИЈА вируса корона ставила је катанац на готово све врсте прослава, снимања и фотографисања.

КОРОНА ПРОТЕРАЛА ОБЈЕКТИВЕ: За снимања на Београдској тврђави ове године забележено 70 одсто мање захтева

Туристи у Београду

Објективи фото-апарата и камера углавном су остали закључани, а снимања венчања, серија, филмова и фотогафисања у комерцијалне сврхе сведена су на минимум. О овом сведоче и подаци са Београдске тврђаве, где је током године на измаку стигло свега 20 захтева за комерцијална, музичка и кинематографска снимања.

Калемегдан, иначе најатрактивнија туристичка локација у српској престоници и једно од омиљених места за бележење најлепших дана у животу - венчања, крштења деце, пунолетства, али и снимања разних кадрова за потребе историјских, документарних и путописних емисија, ове године имало је 70 одсто мање захтева за бележење поменутих тренутака у односу на период пре ковида.- Током ове године, снимљено је више од 200 прилога за националне и регионалне телевизије, као и за иностране медије - кажу за "Новости", из ЈП "Београдска тврђава". - Истина је да је ове године било знатно мање организованих догађаја и снимања, када се упореди са претходним годинама.Како објашњавају у овом предузећу, цена једног дана снимања на комплексу Калемегдана зависи од локације на којој се снима, као и од тога да ли је у питању материјал за телевизијско, кинематографско или комерцијално приказивање.

Сви који добију "зелено светло" за снимање на Калемегдану, морају се понашати у складу са Законом о културним добрима и Одлуком о комуналном реду. То значи да организатор преузима потпуно одговорност за учеснике и имовину током реализације са камерама. Простор који се користи мора да се врати у првобитно стање, када се рефлектори угасе.

ОДБИЈАЊЕ ДОЗВОЛА

КАКО су нам рекли из ЈП "Београдска тврђава", захтев може бити одбијен ако садржај или тема снимања на било који начин угрожавају културно добро од изузетног значаја. Такође, дозволу неће добити они који поднесу непотпуну документацију, те ће целом административном процесу морати да приступе из почетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)