УРЕЂУЈУ ПЛАТО НА КОШУТЊАКУ: Завод за заштиту споменика рестаурира место погибије Кнеза Михаила

С. Видачковић

12. 12. 2020. у 14:23

ОБНОВА запуштеног платоа у Кошутњаку, на месту где је 10. јуна 1868. године убијен кнез Михаило Обреновић, требало би да буде завршена за двадесетак дана. Како је "Новостима" речено из Завода за заштиту споменика културе Београда, радови на овом пројекту реконструкције вредном 1.671.084 динара почели су 25. новембра, а планирано је да трају месец дана.

УРЕЂУЈУ ПЛАТО НА КОШУТЊАКУ: Завод за заштиту споменика рестаурира место погибије Кнеза Михаила

Фото Завод за заштиту споменика града Београда

Ограђени простор на делу између Хајдучке чесме и Раковичког пута надлежни су годинама заборављали. Заменик градоначелника Горан Весић се са директорком Завода Оливером Вучковић у јуну договорио о изради пројекта реконструкције, како би обележје било достојно очувано после 152 године, колико је прошло од кнежеве погибије. Стручњаци Завода наишли су на катастрофално стање меморијалног подручја приликом првог обиласка терена.

После обнове,Фото Завод за заштиту споменика града Београда

 

- Спомен-обележје било је у веома лошем стању, камен је био прекривен графитима, траговима рђе, те наслагама патине и маховине - објашњавају у Заводу.

- Ланци од кованог гвожђа су кородирали, а неки делови су и недостајали. Источни зид је под притиском земље, која се налази унутар обележја, добио испупчења, а поједини стубови су били накривљени и ван свог првобитног положаја.

СКУП РУСКИ ПРОЈЕКАТ

НЕДУГО после убиства кнеза Михаила 1868. године, одлучено је да на месту погибије буде подигнут достојан споменик. Тада је ангажован један од најпознатијих руских вајара Михаил Осипович Микешин који је припремио пројекат за споменик који би се налазио баш на локацији где је кнез издахнуо. Међутим, тадашње власти одустале су од ове идеје, јер им је реализација била много скупа. Због тога је овом историјском месту у Кошутњаку до данас једино обележје - ограда.

Током последње две недеље, откако је почела реконструкција, урађена је рестаурација зидова и стубова од камена. То подразумева чишћење и прање камена и спојница, те фуговање, рестаурацију каменог степеништа на улазу као и дренажу тла унутар обележја, како би накривљени зид био растерећен.

- Такође, тај зид је стабилизован и враћен у првобитни вертикални положај заједно са стубовима, а ланац од кованог гвожђа однет је у радионицу на рестаурацију. По завршетку радова, спомен-обележје би требало да изгледа аутентично, без увођења нових или укидања оригиналних елемената - закључују у Заводу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)