БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Знате ли која престоничка улица од 1872. године није мењала назив,а име је добила по хероју?

З. НИКОЛИЋ

11. 12. 2020. у 17:24

У САМОМ центру Београда постоји улица која од 1872. године није променила свој назив, а име је добила по хероју Првог српског устанка.

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Знате ли која престоничка улица од 1872. године није мењала назив,а име је добила по хероју?

Фото архива

Васа Чарапић је пао у борбама за ослобођење града испред тадашње Стамбол капије, улаза у ондашњи Београд. Испред места где се некада налазила капија, у близини Народног позоришта, и данас постоји споменик постављен овом јунаку.

Стари хроничари бележе како је овај сокак некада био веома тесан, начичкан старим, турским приземним кућама и трговинама. У старим записима стоји податак да су ту била два омања сокака, која су срушена, а простор је спојен у једну, значајну улицу која и данас постоји.

Када је дошло време да град добије озбиљније контуре, а после првих озбиљних урбанистичких визија Емилијана Јосимовића, централно језгро града било је постављено на добро осмишљен начин. Васина улица је, коначно, добила своје контуре које ће пратити до данас.

Сада необично звучи да је овом улицом некада тутњао трамвај, а да су ондашње линије носиле ознаке "1" и "7". Трамваји су тутњали скроз до краја ове улице која се и данас окончава Студентским тргом.

Фото архива

Здање предратне Берзе било је оличење београдског предратног економског напретка, да би то здање данас било Етнографски музеј.

ВАСА ЧАРАПИЋ

ВЕЛИКИ јунак Првог српског устанка, Васа Чарапић, пао је у борбама за Београд и ова улица је понела име по њему. Као и многи из његовог времена, био је веома жесток и прек ратник, а управо такав је могао, уз Карађорђа, да изнесе бреме великог отпора пред разјареним Турцима.

Стари записи бележе да су тридесетих година прошлог века срушене последње приземне зграде на овом простору, како би и коначно избрисале трагове оног што је било неугледно и старо. Наставак приче водио би у Узун Миркову улицу и касније, ка Калемегдану и Београдској тврђави.

Ово је била једна од жила куцавица старог Београда, оног који ја памтио Османлије, а полако се мењао у озбиљну, европску метрополу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)