МОДЕРНИЈА ТОПЛАНА - ТОПЛИЈИ РАДИЈАТОРИ: После доградње и реконструкције, постројење на Чукарици радиће ефикасније

Г. Н.

09. 12. 2020. у 22:01

СЕКРЕТАРИЈАТ за заштиту животне средине дао је сагласност ЈКП "Београдске електране" на Студију о процени утицаја на животну средину, поводом плана изградње помоћног објекта при топлани "Церак", њене реконструкције и уградње опреме.

МОДЕРНИЈА ТОПЛАНА - ТОПЛИЈИ РАДИЈАТОРИ: После доградње и реконструкције, постројење на Чукарици радиће ефикасније

Фото Д. Миловановић

Када се идеја реализује, биће повећана енергетска ефикасност постројења на територији општине Чукарица и максимално ће се умањити штетни утицаји по околину.

- Техничком документацијом ће бити дефинисана техничко-технолошка побољшања и аутоматизација у производњи топлотне енергије што ће довести до смањења потрошње енергената.

Према речима надлежних, производња технолошке воде биће побољшана, а дотрајала опрема ће се заменити ефикаснијом.

СНАБДЕВАЊЕ

КАКО би се спровела сва поменута техничка побољшања, неопходно је проширење постојећег електро-енергетског постројења. Стога ће ЈКП "Београдске електране" изградити још један помоћни објекат, који ће служити за поуздано и стабилно снабдевање електричном енергијом постојеће и новопланиране опреме у топлани.

Осим овога, утицај топлане приликом рада биће смањен, а пратиће се и анализирати количине и састав отпадних вода и биће примењене мере за смањење буке приликом рада постројења.

- Реконструкција и модернизација би требало да се реализује фазно у наредном периоду, у складу са финансијским могућностима и планом пословања - кажу у "Београдским електранама".

Тачна вредност ове инвестиције биће позната после израде детаљне спецификације неопходне опреме и радова. Носилац пројекта, односно "Београдске електране", дужни су да у року од две године започну реализацију пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)