ИЛИ ГАШЕЊЕ ИЛИ ОБНОВА КОТЛАРНИЦА: ЈКП "Електране" раде на смањењу загађења ваздуха обустављањем рада појединих топлотних извора

Г. НОВАКОВИЋ

07. 12. 2020. у 11:51

ДА на загађење ваздуха у престоници током зимских месеци махом утичу приватна ложишта и рад котларница широм града, није тајна. Када се томе придодају и издувни гасови аутомобила, удисаји током зиме могу изазивати непријатност. ЈКП "Београдске електране" до сада су угасиле више од 1.200 котларница загађивача, али оне за које не постоје технички услови, а које су у њиховој ингеренцији, биће реконструисане.

ИЛИ ГАШЕЊЕ ИЛИ ОБНОВА КОТЛАРНИЦА: ЈКП Електране раде на смањењу загађења ваздуха обустављањем рада појединих топлотних извора

Ложишта би требало да се прикључе на даљински систем / Фото Танјуг

Последњи случај када се део јавности дигао на ноге јесте рад котларнице при ЈКП "Градско зеленило" у насељу Степа Степановић, која служи за грејање стакленика. Како су нам се недавно пожалили грађани из овог дела престонице, насељем се шири тежак мирис мазута и он улази у станове чак и када су прозори затворени.

- Радимо на решавању проблема са овом котларницом - рекли су нам тада из "Зеленила".

С друге стране, ЈКП "Београдске електране" упустиле су се у процес гашења и махом су угасиле оне котларнице које као енергент користе течна или чврста горива, попут мазута и угља. Само током прошле године, како су нам рекли у овом предузећу, потпуно су реконструисале котларницу у Реснику и наставиле са гашењем котларница на Сењаку.

- Убрзан је веома сложен, дугогодишњи пројекат гашења котларнице "Сава Ковачевић" у Земуну која је због коришћења мазута као погонског горива, један од загађивача - рекли су нам у "Београдским електранама". - С тим у вези, током прошле године изграђена је прва велика препумпна станица, као и делови магистралних топловода за спајање топловодне мреже са топланом "Нови Београд", а ове године је започета изградња и друге препумпне станице.

Према речима надлежних у предузећу задуженом за топле станове, по завршетку тог пројекта, који је планиран на почетку грејне сезоне 2021/2022. биће омогућено да се топлотна енергија из топлане "Нови Београд" дистрибуира на подручје Земуна. То је важна спрега, будући да новобеоградска топлана користи еколошки прихватљиво гориво, односно природни гас.

- Реализација овог пројекта је веома значајна не само за житеље Земуна, већ и за све грађане Београда, јер ће котларница "Сава Ковачевић" делимично бити угашена, што значи да ће бити мање загађење животне средине - истичу у предузећу.

Дугорочни циљ "Београдских електрана" јесте да све котларнице у којима постоје технички предуслови за повезивање на систем даљинског грејања буду угашене. Међутим, међу њима су и оне чији је рад немогуће обуставити због снабдевања потрошача топлотном енергијом. Тако ће ове котларнице бити реконструисане, како би користиле еколошки прихватљивије енергенте.

Систем "Београдских електрана" иначе чини 36 топлотних извора. Од тога, 22 су котларнице.

ЗАГАЂИВАЧ ВРАЧАРА

ПОЧЕТКОМ прошле године, Град Београд угасио је велику котларницу на мазут у Спортском центру "Мирко Сандић" на Врачару. Она се налазила у Улици Радивоја Кораћа 6, и трошила је око 150 тона мазута и лож-уља годишње. Како је тада рекао заменик градоначелника Горан Весић, станари околних зграда, али и шире на Врачару, најбоље су знали колико је ова котларница уништавала ваздух. Будући да је била у стамбеној згради, била је претња и по безбедност житеља, због могућих хаварија. СЦ "Мирко Сандић" тада је прикључен на централно грејање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)